Re: prodej HM při ukončení činnosti
Především myslím, že prodat majetek dne 2.11. bez DPH nebylo správně. V tu dobu jste ještě stále byla plátcem DPH, tudíž při prodeji jste měla uplatnit 19 % daň. Z tohoto majetku samozřejmě potom nebudete při ukončení registrace uplatňovat změnu režimu. Ta se uplatňuje jen u majetku, který je ke dni ukončení registrace v majetku daňového subjektu a z kterého byl uplatněn nárok na odpočet daně.
Nechápu, proč máte registraci k DPH ukončenou k 1.1.2010 a podnikání jste ukončila už 29.10.2009.
Re: prodej HM při ukončení činnosti
Děkuji za odpověď a pokusím se zdůvodnit:
protože jsem čtvrtletní plátce DPH a říjen je 1. měsíc danného čtvrtletí., to mi sdělili na FÚ. Podnikání jsem musela nečekaně ukončit z osobních důvodů. Ale když jsem vyřadila HM ke dni ukončení z obchodního majetku, tak se přeci už při prodeji neodvádí DPH. nebo ne? Kdatu zrušení registrace bych snížila nárok při změně režimu. Akorát mi trochu dělá hlavu to krátké časové rozpětí od vyřazení po dobu prodeje. ( 3-4 dny)
předem děkuji za váš názor
lila
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 12. 2009 11:35
prosím o potcvrzení nebo vyvrácení mé úvahy
jsem čtvrtletní plátce dph, rozhodnutí o ukončení registrace mám k 1.1.2010
29.10. jsem ukončil činnost vyřadil jsem z majetku odepisovaný hm. majetek a 2.11. jsem ho prodal, bez DPH, abych zbytečně nezatížil odvod na SP a ZP.
Příjem z tohoto majetku snížený o zůstatkovou cenu hodím pod § 10 do DPFO.
Tím pádem mi vzn iká povinnost dodanit DPH z vyřazeného majetku
Je to tak, nebo se mýlím, prosím o Váš názor , děkuji.
Lila