Fakturace vlastnímu s.r.o.

• (neregistrovaný)

7. 12. 2009 16:30

Dívala jsem se do diskuze a nejsem z toho moudrá.
    1. Majitel s.r.o. je současně jednatel. Může na zákl. ŽL "svému" s.r.o faktrurovat služby, které nejsou předmětem činnosti s.r.o.?
    2. Proč by se tento příjem měl kvalifikovat jako příjem dle §6 ZoDP, jak je uvedeno v diskuzi?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2009 17:05

xb (neregistrovaný)

Re: Fakturace vlastnímu s.r.o.
      1.Ano, může ale budou zdaněny dle §6
      2. Je to psané jasně - jakékoliv příjmy za ..
      §6 b) příjmy za práci členů družstev, společníků a jednatelů společností s ručením omezeným a komanditistů komanditních společností, a to i když nejsou povinni při výkonu práce pro družstvo nebo společnost dbát příkazů plátce a příjmy za práci likvidátorů,

• 7. 12. 2009 17:13

xb (neregistrovaný)

Zde něco od soudu, můžete si vyhledat
      889/2006

Daň z příjmů fyzických osob: zdanění společníka společnosti s ručením omezeným

k § 6 odst. 1 písm. b) a § 7 odst. 1 písm. c) zákona ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona č. 259/1994 Sb.

Vykonává-li společník společnosti s ručením omezeným pro tuto společnost činnost, jež má jinak charakter samostatné výdělečné činnosti, a podléhá tak zdanění podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, pak se na základě fikce stanovené v § 6 odst. 1 písm. b) téhož zákona považuje příjem z této činnosti pro daňové účely za příjem ze závislé činnosti. Takový příjem - bez ohledu na právní předpis, který upravuje vzájemná práva a povinnosti společníka a společnosti z pohledu závazkového, bez ohledu na smluvní typ, který vzájemná práva a povinnosti z pohledu závazkového zakládá, a bez ohledu na způsob výkonu práce a vyplacení odměny za ni - je příjmem, který podléhá zdanění podle § 6 odst. 1 písm. b) tohoto zákona.

(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 28. 7 2004, čj. 6Afs 9/2003-59)

• 7. 12. 2009 17:46

dm (neregistrovaný)

Já tomu rozumím úplně jinak : s.r.o. - třeba velkoobchod s autodoplňky a jednatel, která ještě jako OSVČ dělá informatiku - vyfakturuje své s.r.o. dodání SW. A to je příjem pro společníka dle § 6 ???

• 8. 12. 2009 8:18

Slávka (neregistrovaný)

>

>>
      >Já tomu rozumím úplně jinak : s.r.o. - třeba
      >velkoobchod s autodoplňky a jednatel, která ještě jako OSVČ
      >dělá informatiku - vyfakturuje své s.r.o. dodání SW. A to
      >je příjem pro společníka dle § 6 ???

Dodání zboží je § 7.
      Služby § 6.
      To je ale velmi všeobecné.

• 12. 12. 2009 11:16

j. (neregistrovaný)

Dostala jsem vyjádření FÚ (Praha).
      OSVČ a současně jednatel vlastního s.r.o., MůŽE tomuto s.r.o. na zákl. ŽL fakturovat JINOU činnost, než kterou se zabývá s.r.o.
      Tzn.: § 7 - ŽL
      § 6 - smlouva mandátní, DoPP, DoPČ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).