Ošetřování nebo podpora v nezaměstnanoti

• (neregistrovaný)

7. 12. 2009 19:57

PROSÍM - dnes mi končí ochranná lhůta po skončení prac. poměru. Absolutně nečekané mi onemocnělo dítě, byla jsem s ním dnes u lékaře a nevěděla, jestli chtít ošetřování nebo zůstat na podpoře. Co je výhodnější? Měla bych mít nárok na max. výši podpory, ale pro výpočet ošetřovného mám denní základ 950 Kč. Nevím, jak se dopočítat. Poraďte prosím - spěchá. Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2009 21:42

alik (neregistrovaný)

Re: Ošetřování nebo podpora v nezaměstna
      Tak to slyším poprvé - to snad ne, ošetřovné je přeci také dávka, na kterou se to vztahuje

• 7. 12. 2009 21:44

yx (neregistrovaný)

No tak jste zřejmě nepovažovala za nutné si nastudovat zákon o nemocenském pojištění. Na dávku má nárok pouze zaměstnanec , a to paní už není.

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
      a) ošetřování
      1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
      2. jiného člena domácnosti29), jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
      b) péče o dítě mladší 10 let, protože
      1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
      2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
      3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

• 7. 12. 2009 23:10

novak (neregistrovaný)

možná by bylo stručnější citovat znění paragrafu 42, který přímo říká:
      Podpora při ošetřování člena rodiny však z ochranné lhůty nenáleží.
      že oše

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).