Re: Opět dotaz k FVE...
1.)Majitel FVE se nemusí registrovat k DPH,pokud obrat nepřesáhne hranici pro povinné zaregistrování k DPH,zda je registrace výhodná,záleží na tom,zda ještě podniká v jiném oboru,nebo pouze provozuje FVE.Rozhodně mu vyjde pořízení levněji,ale pak bude každý měsíc vystavovat doklad o použití na osobní spotřebu a bude zdaňovat základní sazbou DPH.(zelený bonus je úplatou).Uplatní-li plátce nárok na odpočet u vstupů potřebných pro provoz FVE,následně by měl uplatnit elektrickou energiii použitou pro vlastní spotřebu podle §13 odst.5 zákona o DPH.Základem daně by měla být cena,za kterou elektrickou enerigi běžně odebírá.
2.)Podle energetického zákona je držitel licence podle tohoto zákona povinen být účetní jednotkou podle zvláštního právního předpisu a tímto předpisem se rozumí zákon o účetnictví.Ten v §1 odst.2,písm.h) stanoví,že učetní jednotkou jsou ostatní FO,kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis.Ode dne udělení licence a tedy ode dne výroby a prodeje elektrické energie je podnikatel-FO povinen vést účetnictví.K tomuto výkladu se přikláním ode dne výroby a prodeje elektrické energie.Já konkrétně mám doklad od Eonu,že byla výrobna uvedená na provozu 29.5.2009 a od tohoto dne budu převádět převod z DE na PÚ.K otázce zkušebního provozu:myslím si,že i když jde o zkušební provoz,tak se již elekřina vyrábí .
3.)§4,odst.9 zákona o účetnicví:účetní jednotky jsou povinny vést jedno účetnictví za účetní jednotku jako celek.
Re: Opět dotaz k FVE...
Účetní odpisy neovlivňuje nějaké osvobození.
Účetní odpisy by měly být po dobu životnosti tj. 20-30 let na panely.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 12. 2009 22:05
Pročetla jsem již mnho příspěvků na toho téma, nejen zde, ale i na http://www.tzb-info.cz/. Zůstává mi však pár nezodpovězených otázek, pokud by mi s nimi někdo poradil, budu vděčná...
1) musí se majitel malé FVE (do 5 kw) registrovat k DPH (obrat nepřesáhne 1 mil.), popř. je registrace výhodná?
2) přechod z DE na Ú ke dni vydání licence či počátku výroby? Co zkušební provoz?
3) dle jakého paragrafu z. nelze vést původní DE (jiné podnikání) a Ú na FVE odděleně, tedy obojí současně?
Děkuji.