Opět dotaz k FVE...

• (neregistrovaný)

7. 12. 2009 22:05

Pročetla jsem již mnho příspěvků na toho téma, nejen zde, ale i na http://www.tzb-info.cz/. Zůstává mi však pár nezodpovězených otázek, pokud by mi s nimi někdo poradil, budu vděčná...
    1) musí se majitel malé FVE (do 5 kw) registrovat k DPH (obrat nepřesáhne 1 mil.), popř. je registrace výhodná?
    2) přechod z DE na Ú ke dni vydání licence či počátku výroby? Co zkušební provoz?
    3) dle jakého paragrafu z. nelze vést původní DE (jiné podnikání) a Ú na FVE odděleně, tedy obojí současně?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2009 23:55

JB (neregistrovaný)

Re: Opět dotaz k FVE...
      1.)Majitel FVE se nemusí registrovat k DPH,pokud obrat nepřesáhne hranici pro povinné zaregistrování k DPH,zda je registrace výhodná,záleží na tom,zda ještě podniká v jiném oboru,nebo pouze provozuje FVE.Rozhodně mu vyjde pořízení levněji,ale pak bude každý měsíc vystavovat doklad o použití na osobní spotřebu a bude zdaňovat základní sazbou DPH.(zelený bonus je úplatou).Uplatní-li plátce nárok na odpočet u vstupů potřebných pro provoz FVE,následně by měl uplatnit elektrickou energiii použitou pro vlastní spotřebu podle §13 odst.5 zákona o DPH.Základem daně by měla být cena,za kterou elektrickou enerigi běžně odebírá.
      2.)Podle energetického zákona je držitel licence podle tohoto zákona povinen být účetní jednotkou podle zvláštního právního předpisu a tímto předpisem se rozumí zákon o účetnictví.Ten v §1 odst.2,písm.h) stanoví,že učetní jednotkou jsou ostatní FO,kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis.Ode dne udělení licence a tedy ode dne výroby a prodeje elektrické energie je podnikatel-FO povinen vést účetnictví.K tomuto výkladu se přikláním ode dne výroby a prodeje elektrické energie.Já konkrétně mám doklad od Eonu,že byla výrobna uvedená na provozu 29.5.2009 a od tohoto dne budu převádět převod z DE na PÚ.K otázce zkušebního provozu:myslím si,že i když jde o zkušební provoz,tak se již elekřina vyrábí .
      3.)§4,odst.9 zákona o účetnicví:účetní jednotky jsou povinny vést jedno účetnictví za účetní jednotku jako celek.

• 8. 12. 2009 9:46

Jarda1 (neregistrovaný)

Mohu taky poprosit o odpověď ohledně účetních odpisů? Využiju osvobození 5+1, takže daňové odpisy nesmím využít, ale co účetní? Musím účetně odepisovat už od prvního roku, nebo až po tom osvobození? Děkuji

• 8. 12. 2009 13:23

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Účetní odpisy neovlivňuje nějaké osvobození.

Účetní odpisy by měly být po dobu životnosti tj. 20-30 let na panely.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).