Přechod z DE na Ú v průběhu roku !!??

• (neregistrovaný)

9. 12. 2009 7:13

Fotovoltaika, povinnost vést účetnictví vyplývá ze zákona o účetnictví. §1 odst.2,písm.h). OSVČ podniká řadu letjako fyz. osoba, vede DE. V průběhu roku 2009 zahajuje výrobu el. energie ve FVE na svém baráku.

Navazuji na:
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=633966
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=632121

Podle Ing. Jeřábka (Bulletin Ing. Poláka, IV/2009, str. 55) je nutno přechod z DE na Ú provést v průběhu roku. Způsob určuje vyhláška 500/2000 Sb. a zákon o daních z příjmů. Den přechodu na účto jsem si s nejvyššími funkcionáři příslušného FÚ odsouhlasil, den získání licence = den zahájení výroby el. energie

Jenže:
    obecně je řešen pouze přechod po skončení účetního období (tedy po uzavření roku a vyhotovení přiznání DPFO). Jsou řešeny pouze otázky převedení majetku a závazků, jen rozvahových účtů. Nikde není počítáno s tím, že se budou převádět i příjmy/výdaje na výnosy/náklady (tř. 6/5). Jak z toho ven?

---pokračování---

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2009 7:13

L-Core (neregistrovaný)

Re: Přechod z DE na Ú v průběhu roku !!?
      ---pokračování---

Z daňové evidence (uzávěrky ke dni, předcházejícímu zahájení provozu FVE) zjistím příjmy za zboží a služby, převedu na 604 a 601. Přijaté z BÚ - 662. Jiné příjmy nejsou. Výdaje: nákup zboží - 504, nákup materiálu - 501, mzdy/pojistné - 521, 526, úroky z úvěru 562. Zbývá "režie", kde jsou jak nakupované služby (doprava, telefon, účto, opravy...), tak drobný režijní materiál (kancel. potřeby...), tak třeba bankovní poplatky, pojištění... Jak "překlopit" toto? Ta režie v DE je souhrn účtů 501, 511, 512, 518, 538, 548, 568... Z uzávěrky nejsem schopen toto rozlišit. Jediná možnost jak se dobrat přesného vyčíslení účtů, je zaúčtovat podvojně celý rok, což je (v prosinci) šílenost. Každopádně, z hlediska daně z příjmu je v konečném důsledku jedno, kam to zařadím, zaklad daně to nijak nezmění. Mohl bych použít "univerzálně" 548 (s tím, že to nebude přesně vypovídající) - jenže co třeba se silniční daní, placenou v roce 2009 za rok 2008 (poplatník prostě zálohy v roce 2008 neplatil). Do letošních nákladů nepatří, loni tam nebyla, 100.000 je fuč (dodat. přiznání za rok 2008 nelze, v DE se evidují platby a ne předpis).

Tak jsem opět silně nalomen. Jestli vůbec ten přechod z DE na Ú v průběhu roku lze LEGÁLNĚ, NA ZÁKLADĚ PLATNÉ LEGISLATIVY, nějak provést... Jestli se na to nevykašlat a provést to až k 1.1.2010 (k čemuž mě tlačí klient). Prostě to risknout :-(

Napadá Vás někoho něco? Díky moc.

• 9. 12. 2009 9:36

Ivča (neregistrovaný)

Přesně tento problém máme taky. Zformuloval jste to naprosto přesně. Daňový poradce nám radí přesně to samé, ale prakticky si to vůbec neumím představit. Chtěli jsme přejít na PÚ až od 1.1.2010. Jen by ně ještě zajímalo, co by se stalo, kdybych přešla až od r.2010. Jak se na to dívá FÚ?

• 9. 12. 2009 10:08

L-Core (neregistrovaný)

Psal jsem na ministerstvo metodikům účetnictví, telefonicky se nesmí vyjadřovat. Uvidím...

Otázkou je, kdy se dozvím verdikt. Představa, že bych musel v krajním případě zpětně předělat DE na Ú za celý rok, tedy od 1.1.2009, je pro mě naprosto katastrofická :-(

Co by se stalo... pokud nebude tři roky kontrola, tak asi nic. Pokud ano, na rok 2009, mohli by "zjistit" že mělo být vedeno účto, dodanit pohledávky, zásoby (v mém případě to bude tak za 30 tisíc Kč k 31.12.). Dále by mohli napařit pokutu za nevedení účetnictví.

Jednám s vrchním velením místně příslušného FÚ. Zatím jsme se "dohodli" na přechodu v průběhu roku (původně uvažovali i o 1.1.2010), jenže když jsem si dnes v noci sumíroval převodový můstek pro třídu 5 a 6, nějak se mi to rozleželo v hlavě, že možná ten přechod vůbec nejde v průběhu roku provést, nemá to legislativní podklad. Dnes jsem se zatím dalšímu jednání nedostal (nemůžu se dovolat).

• 9. 12. 2009 11:15

Eva M.

Ahoj, no to je nadělení :-( A co to tedy udělat tak, že k potřebnému datu (dejme tomu k 15.10.2009) udělat klasickou závěrku v DE a od následujícího dne otevřít knihy podvojného účetnictví? Další závěrku tedy udělat za období (dejme tomu) 16.10.- 31.12.2009. Na daňové přiznání vepsat do příjmů pod §7 OBA výsledky z obou závěrek.
      Výše uvedené nemám odnikud vyčtené, jen mě to napadlo jako relativně nejschůdnější cesta k řešení zmíněného problému. Co vy na to?

• 9. 12. 2009 11:43

L-Core (neregistrovaný)

Dvojí účto v přiznání (DE+Ú) u jedné FO v průběhu roku, obojí jeho hlavní činnost (tedy ne něco, co "zdědil"jako spolupracující osoba) podle mě nejde.

Zpětně jsem si uvědomil, že u mého klienta daňový dopad přechodu DE-Ú (uskuečnil-li by se k 1.1.2010) bude nakonec nulový. Bude evidovat pouze pohledávku za prodanou elektřinu, ovšem jedná se o osvobozenou činnost. Daňový dopad bude tedy v tom mém případě opravdu nula. Domluvil jsem se s klientem, že nebude mít žádné zásoby, žádné závazky, jen tu jedinou pohledávku. Tlačí mě k tomu, abychom v průběhu roku převod nedělali (čím dál více se mi zdá, že je to legislativně nemožné), ale až k 1.1.2010.

Netuším ale, zda nebude mít výhrady energetický úřad či co to je...

• 9. 12. 2009 10:11

L-Core (neregistrovaný)

Ještě dodatek:

pokud ten přechod v průběhu roku nějak zpytlíkujeme (převod příjmů a výdajů do výnosů a nákladů), proti jakému účtu? Opět proti 491??

• 9. 12. 2009 10:15

Ivča (neregistrovaný)

No asi ano, ale já nejsem tak kovaná v PÚ, doteď jsem dělala jen DE a účto na obci, takže to pro mě bude úplná novinka. Teď se chytám každé informace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).