Změna uplatňování výdajů

• (neregistrovaný)

10. 12. 2009 9:12

Asi u pro nás bude výhodnější za rok 2009 uplatňovat výdaje %.
    Pročítám diskuze, jsem o mnoho chytřejší, ale ještě prosím poraďte, s tím co mi nejni jasné:

1) Když mi zůstanou v roce 2008 pohledávky a zásoby, podám dodatečné přiznání 2008 a o pohledávky a zásoby si zvýším daň základ. Až mi uhradí pohledávky z 2008 v 2009, do příjmů se tyto pohledávky započítávat nebudou. Jak je to ze zásobama? Tam se daní pouze rozdíl mezi cenou prodejní a cenou na skladě?
    A proč se dodaňuje 2008? Je to kvůli tomu že to jsou příjmy související s rokem 2008 a jsou na to uplatňěny výdaje 2008?

2) Když budu uplatňovat výdaje %, budu si evidovat pouze pohledávky. Kdy se započítá do příjmů - v den úhrady nebo kdy vznikne pohledávka? Myslím si že den úhrady. Takže když mi vznikne pohledávka na konci 2009 a bude uhrazena 2010, bude to příjem 2010?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2009 13:09

annonym (neregistrovaný)

Re: Změna uplatňování výdajů
      1) Za rok 2008 zvýšíte základ daně o zásoby a pohledávky a snížíte základ daně o závazky.
      2) Příjem pohledávek vzniklých do 31.12.2008 již nebude daňovým příjmem.
      Příjem za prodej zásob bude zdanitelným příjmem, ale k tomuto příjmu uplatníte výdaj ve výši xx % (podle činnosti, jakou provozujete). Úhrada závazku již nebudete evidovat (evidovat budete pouze příjmy).
      3) Na dodanění roku 2008 jste si odpověděl sám.
      4) Pokud budete uplatňovat výdaje %, povedete evidenci příjmů, pohledávek.
      5) Do příjmů se započítává částka ke dni zaplacení. Pokud budete mít pohledávku z r. 2009 uhrazenou až v r. 2010, bude se jednat o příjem r. 2010.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).