Re: Dlouhodobá nemoc a výpověď
Nejprve si zjistěte jak to s tou nemocí skutečně je a zda se nedá například jednou správně načasavanou kontrolou udělat s nemocenské neomluvenou absenci velkého rozsahu, pokud máte pochybnosti o skutečnosti nemocenské spojte se klidně s ČSSZ a dohodněte se na společném postupu.. Jinak oznámení o ukončení prac.poměru můžete dát zaměstanci klidně dnes.. ale výpovědní lhůta počíná běžet dnem zpětného nástupu (tedy aspoň doufám, že tomu tak stále je, dlouho sem neřešil a aktuálně jsem v zákonu nezkoumal). určitě jsou způsoby jak takového zaměstnance "pčinutit" k podpisu dohody o ukončení prac.poměru.. vždy se najde nějaká ta opravdu nepříjemná práce
kterou budete po zaměstnanci moci požadovat, přikázání přesčasů a pod.. vždy se to dá nějak řešit..
Trošku mi uniká význam Vaší odpovědi zde. Asi nebyla pochopena vaše genialita.
Omlouvám se, že jsem Vám ubral Váš drahocený čas a vůbec si dovolil oslovit Vaší maličkost, nebo spíš velikost. Neuškodilo to Vaší genialitě.. konečně už opravili ANTI-SPAM filtr.. protože PÁJA tady už neměl 10 minut narážku. Ještě kousek k dokonalosti aby zmizeli
i komentáře moje.. a to jedno z druhým souvisí.
Nehádáme se, protože hádat se s MS znamená snížit se na jeho intelektuální úroveň a to nemáme zapotřebí.
Ohledně dotazu a odpovědi je to těžké, protože z něj těžko pochopím, o co vlastně tazateli jde. Jestliže je zam+ěstnanec nemovný, tak musí počkat do ukončení PN nebo po roce tuším na přezkum u pos.lékaře, co dále a podle toho se bude vše řídit. Mudrovat teď,když je v PN o výpovědi, je bezpředmětné.
Předpokládám, že nemá smlouvu na dobu určitou (v takovém případě by stačilo nechat doběhnout dobu a prac. poměr by skončil dnem sjednaným ve smlouvě). Pokud má dobu neurčitou, tak mu v době jeho nemoci nemůžete dát výpověď pro nadbytečnost. Pokud není nemocen, výpověď mu dát můžete, ale poběží výpovědní doba a když v ní začne marodit a bude marodit i přes den, ve kterém měl být konec výpovědní doby, tak mu prac. poměr neskončí a po skončení nemoci má zaměstnanec nárok odpracovat ještě ten zbytek z výpovědní doby, který promarodil. Kromě toho při výpovědi z tohoto důvodu náleží odstupné. V dob nemoci mu můžete dát výpověď pro rušení nebo přestěhování firmy, ale to je také s odstupným. Vy se zkrátka potřebujete zbavit stále marodícího zaměstnance. Zkuste se s ním na ukončení poměru dohodnout. Když ho přesvědčíte o skončení (a důvod nebudete dohodě uvádět), tak odstupné nenáleží. Ale on zřejmě bez odstupného nebude chtít, takže se dohodnout na ukončení pro nadbytečnost (s odstupným) nebo ho něčím přesvědčit (odměnou apod.). Pokud by špatně pracoval nebo se něčím proviňoval, tak napomenutí a při nenapravení se výpověď bez odstupného. Ale za marodění mu výpověď dát nemůžete, jedině se dohodnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 12. 2009 12:42
Dobrý den,můžete mi prosím Vás poradit jak mám postupovat, pokud náš zaměstnanec je na nemocenské již 5 měsíc a stále ještě je a asi i bude ( v celém roce obvykle odpracuje dohromady kolem 2 měsíců a zbytek je na nemocenské). Kdy ho mohu propustit a je nějaká doba nemoci po které může být zaměstnanec propuštěn bez nároku na odstupné? Předem moc děkuji za radu