Valutová pokladna

• (neregistrovaný)

11. 12. 2009 15:08

Dobrý den,

tuhle jsem někde četla (bohužel si už nemůžu vzpomenout kde :-) ), že pokud firma vede valutovou pokladnu a používá měsíční pevný kurz, že se k 1. měsíci vždy přepočtou EUR novým kurzem platným pro následující měsíc a zaúčtují se kurzové rozdíly... Děláte to taky tak nebo to byl ojedinělý případ? :)

Díky, LD

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2009 22:09

L. (neregistrovaný)

Re: valutová pokladna
      Kde bych našla v zákoně, že musíme účtovat kurzové rozdíly měsíčně? Zákon o účetnictví udává přepočet závazků, pohledávek atd. v czí měně pouze k 31.12...

• 12. 12. 2009 11:22

misaJ (neregistrovaný)

Probůh, když budete celý rok neúčtovat o kurzových rozdílech, tak nemáte vůbec přehled o celkovém hospodaření firmy. NEbo na to celý rok dlabete a až k 31.12. zíráte co Vám vlastně vychází?

• 12. 12. 2009 12:54

LD (neregistrovaný)

Probůh!! Převzala jsem teď účetnictví, kdy jsem nikdy valutovou pokladnu nevedla, tak proto se ptám. Kurzové rozdíly se samozřejmě během roku účtovaly u všeho, u pokladny se přepočítávaly jednotlivé pohyby stanoveným kurzem ze směrnice a k 31.12. se přepočetly platným kurzem ČNB. Jen jsem se chtěla ujistit, zda se každý měsíc přepočítá stav EUR na CZK kurzem k prvnímu dni v měsíci při použití pevného měs. kurzu, jelikož jsem se tu v diskuzích setkala několikrát s tím, že se kurzové rozdíly během roku neúčtují.

• 12. 12. 2009 14:16

misaJ (neregistrovaný)

jo, už rozumím co myslíte!!! Já jsem myslela jiné kurzové rozdíly, např. při úhradě z valut.účtu zahran.faktury, kde se účtuje např. měsíčním kurzem a v bance je roční kurz atd.. Ale pokud myslíte pravidelné kurzové rozdíly při uzavírání měsíce tak ty se opravdu nemusí účtovat během roku. Pokud to nemáte vyloženě ve vnitřní směrnici uvedeno.... Stejně se to přepočtem 31.12 všechno vypořádá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).