Re: bezúročná půjčka
Půjčka od cizí osoby - krátkodobá (se splatností k rozvahovému dni do 1 roku) např. na účet 379, dlouhodobá na účet 479.
Pokud je smlouva o půjčce uzavřena dle ObčZ, pak lze sjednat úrok, ale není podmínkou sjednání úroku.
Pak, pokud půjčuje cizí osoba společnosti (tedy jiná osoba než společník), společnosti vzniká jiný majetkový prospěch (§ 6 z. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) a ten podléhá dani darovací.
Pokud jde o bezúročnou půjčku poskytnutou společníkem společnosti, v takovém případě se nejedná o nejedná o bezúplatné nabytí majetku, které by bylo předmětem daně darovací.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé mají poslední šanci dohlásit údaje, jinak hrozí zamítnutí hlášení
Senioři přicházejí o miliony kvůli falešným daním. Policie varuje před novým trikem
ČSSZ varuje před zásadní chybou v registraci zaměstnavatele
Invalidní důchod se mění na starobní. Kolik budete pobírat?
Od margarínu v televizi po nákupní AI agenty: Fascinující cesta e-commerce
Daňový trapas Říčan: Za vyšší daň z nemovitostí totiž může radnice, ne berňák
14. 12. 2009 6:55
Dobrý den,
prosím o radu - cizí osoba poskytla s.r.o. bezúročnou půjčku - mají sepsánu smlouvu o bezúročné půjčce, na jaký účet je nejlépe tuto půjčku zaúčtovat - půjčeno v 09/09, splatnost půjčky do 31.12.2010 ?
A ještě jeden dotaz - pokud půjčí jednatel s.r.o., tam je mi zaúčtování jasné, ale jak je to s dodaněním, četla jsem již několik názorů, můžeze mi prosím někdo toto objasnit ? Pokud jde o tu cizí osobu, tam se u někoho také něco daní ? Účtuji o tomto poprvé, proto děkuji předem za každý nový poznatek, případně odkaz na §. Děkuji a přeji hezký den