Re: ukončení mateřské
Milá paní , zde v historii je to pořád dokola. Dovolená se proplácí jen při skončení PP, o rodičovskou si musí zaměstnankyně požádat, neučiní-li tak, má se za to, že žádá do 3 let věku dítěte. Jinak si ale zaměstnankyně může požádat o čerpání řádné dovolené bezprostředně po skončení MD a tehdy ji ze zákona musíte povolit. Potom by teprve žádala o RD.
Děkuji, v historii jsem našla spoustu informací, omlouvám se, ale nevím, zda mám plnit nějakou oznam. povinnost já vůči ossz či zp. Může si tedy vybrat dovolenou po ukončení MD, ale mám pocit, že už má požádáno na úřadě o RD, protože říkala, že to musela podávat už dříve, nevím, sama jsem už dáááávno nerodila, říkala, může současně vybírat dovolenou u nás a zároveň RD? Protože pokud nelze současně, bude si ji moci vybrat až po skončení RD. Ještě jednou se omlouvám, ale chci mít jistotu. Díky za Vaši odpověď, i když se na mě trochu zlobíte:o))
Na ZP nic zatím nehlásíte, až ukončí pobírání RP - to jste doufám, udělala hned při nástupu na MD
Na sociálku také nic nehlásíte.
Ať si požádá o čerpání řádné dovolené za rok 2009, ihned po ukončení mateřské dovolené - písemně. Dovolená je možná souběžně s pobíráním rodičovského přispěvku, rodičovská dovolená až po jejím vyčerpání. Písemně by si také měla požádat o rodičovskou dovolenou (nástup následující den po posledním dnu dovolené), max. do 3 let věku dítěte. Vy si v mzdovém SW zadáte rodičovská dovolená (rodičovský příspěvek) a máte na dlouho klid. Nezapomeňte však za ni vystavit ELDP za rok 2009 (v řádném termínu), v únoru si bude moci požádat o roční zúčtování (nemá-li povinnost podat daňové přiznání).
Jupí, moc děkuju. Takže chápu dobře, že i když si požádala o rod. příspěvek do tří let věku dítěte, po MD nastoupí řádnou dovolenou tady, zároveň bude pobírat rod. příspěvek a až po ukončení řádné dovolené bude mít RD, pro nás jako pro zaměstnavatele. Takže se jí RD vlastně zkrátí o tu dobu řádné dovolené... Omlouvám se, v minulé firmě jsem měla dvacet zaměstnanců, ale samé chlapy a tohle mě netrápilo:o)))
Ano, chápete to dobře, jen si dejte ještě pozor, jestli máme někoho na zástup, jak máte sepsanou pracovní smlouvu. Protože pokud by v ní bylo - zástup za MD a RD, tak pokud by pracovala v tom mezidobí, kdy by původní pracovnice čerpala řádnou dovolenou - tak by se jí pracovní poměr ze zákona změnil na pracovní poměr na dobu neurčitou. !!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 12. 2009 12:06
Dobrý den, zaměstnankyně ukončí v lednu mateřskou dovolenou a nastupuje na rodičovskou dovolenou, znamená to pro mě jako pro zaměstnavatele něco? Do docházky si v programu zadám rodičovská dovolená, ale nějaké úkony spojené s OSSZ či ZP? Nějaké hlášení? Podává si zaměstnankyně u zaměstnavatele nějakou žádost o rodičovskou dovolenou? Můžu ji proplatit zbytek dovolené z PP v roce 2009 při nástupu na rodičovskou dovolenou? Moc děkuju za rady.