viz: Zálohy a změna sazby DPH z 14. 12.
>>Dobrý den,
>>od našich zákazníků (s.r.o., stavební práce) máme
>>vybráno hodně záloh , ze kterých jsme odvedli 9% dph.
>>dost zakázek bude provedeno až v roce 2010.
>>jak mám potom fakturovat - s 10% dph jen ten rozdíl,
>>o
>>který cena převýší vybranou zálohu?
>>
>>teď právě jsem četla v časopise Daně a účetnictví
>>12/09, že dokonce pokud jsem už vybrala zálohu do
>>konce
>>roku 2009 a odvedla z ní dph, tak celou částku pak
>>budu
>>v r. 2010 fakturovat s původní sazbou daně, tj 9%...
>>takže už v tom mám chaos :-)
>>děkuji
>
>
>10 % DPH budete mít jen z rozdílu, je to na stránkách
>České daňové správy, viz odpověď o něco níže, na Daně
>a účetnictví se vykašlete.
>I když - z textu v zákoně, který je rozhodující,
>vyplývá řešení jako v časopise.
Re: co si o tom myslíte?
Jak píšete, z textu v přechodných ustanovení v zákoně vyplývá fakturovat celou částku s původními sazbami, ale z informace na stránkách MF to, že rozdíl mezi zálohou a skutečnou fakturací má být s novými sazbami.
Může ale takováto informace být závazná, když neodpovídá zákonu?
Jak to vidíte a čím se budete řídit?
Výklady nemají žádnou právní závaznost, ale finanční úřady, které chodí na kontrolu, se jimi určitě řídit budou, je to jejich nadřízený orgán. Tudíž zcvaknu kufry a pojedu podle pokynu. Můžeme se ještě radovat, že nevyšel až někdy v pololetí příštího roku. Nějaký soudní
spor s FÚ bych si případně nemohla dovolit, je to na roky.
Já se nedomnívám, že je v zákoně stanoveno jinak, než jak je citovaný výklad.
Zákon stanoví, že sazbu platnou do 31.12.2009 použijete při vyúčtování zdanitelného plnění uskutečněném po 1.1.2010 a to z rozdílu mezi základem daně a částkami, ze kterých byla odvedena daň při přijetí úplaty. Tzn., že pouze, pokud byly úplaty vyšší jak částka za zd. plnění, použijete původní sazby daně (budete vracet přeplatek).
Např. přijaté platby v 2009: ZD 100,00 + DPH 19 % a celkem služby ke dni poskytnutí = ZD 80,00. Pak vracíte -20,00 + DPH 19 % z 20,00.
Pokud ale bude částka za zd. plnění vyšší jak přijaté úplaty, pak použijete pro zdanění rozdílu již nové sazby daně.
Např. přijaté platby v 2009: ZD 100,00 + DPH 19 % a celkem služby ke dni poskytnutí = ZD 110,00. Pak bude doplatek + 10,00 + DPH 20 % z 10,00.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 12. 2009 10:55
Dobrý den,
od našich zákazníků (s.r.o., stavební práce) máme vybráno hodně záloh , ze kterých jsme odvedli 9% dph. dost zakázek bude provedeno až v roce 2010.
jak mám potom fakturovat - s 10% dph jen ten rozdíl, o který cena převýší vybranou zálohu?
teď právě jsem četla v časopise Daně a účetnictví 12/09, že dokonce pokud jsem už vybrala zálohu do konce roku 2009 a odvedla z ní dph, tak celou částku pak budu v r. 2010 fakturovat s původní sazbou daně, tj 9%...
takže už v tom mám chaos :-)
děkuji