Odpočet za nevl. dítě ve společné domácn

• (neregistrovaný)

15. 12. 2009 17:11

nejsem si jistá, proto se ptám: pobírám RP, za letošní rok jsem si vydělala méně než 68 000, manžel si mě odepíše z daní, ve společné domácnosti máme jedno společné dítě - mimino, + mou plnoletou dceru - která studuje VŠ. Mimino si normálně manžel nechává odepisovat v práci, a dospělou dceru jsem si odepisovala já. Nicméně nyní do práce vlastně nechodím, takže mu doklady o jejím studiu dám a vlastně si ji při ročním zúčtování daní nechá odepsat on? díky za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 12. 2009 22:18

Katka2 (neregistrovaný)

Re: odpočet za nevl. dítě ve společné do
      Ano, a ještě potvrdíte, že Vy si ji neuplatňujete (celý rok nebo od kdy). A zkontrolujte si, jestli Vy se vejdete do 68000 - nepočítá se jen výdělek, ale některé "dávky" ano a některé ne.

• 15. 12. 2009 22:49

Lenka L. (neregistrovaný)

mám jen ten rodičák a občas brigáda - ale to těch 68 000 hrubého dělat nebude, jinak žádné dávky nepobírám (člověk přemýšlí jestli na něco nezapomněl :-)), a vlatně udělám čestbí prohlášení pro účetní manžela, že jsem výdělek větší jak tu sumu neměla a na dítě jsem ta r. 2009 odpočet neuplatňovala... a dodám potvrzení z vysoké... tak díky :-)

• 15. 12. 2009 22:57

xy5

pokud máte "brigády" a máte tam podepsané daň.prohl. - pozor, jestli máte zam-tele, kde jste na rodič. dovolené(můžete mít podepsané jen u jednoho zam-tele v měsíci, pokud jich máte více současně), potom nestačí čestné prohl., že neuplatňujete daň.zvýhodnění na děti, ale musíte mít potvrz. od zaměstnavatele/ů, že daň. zvýhodnění nepobíráte (pro zam-tele manžela)
      rodič. přísp. se do příjmů nepočítá, ale počítá se PPM a příjmy v hrubém (např. z "brigád")

• 15. 12. 2009 22:59

xy5

a manžel pravděp. bude muset ve mzd. účt. doložit, že Vám byla (po minulém rozvodu) dcera svěřena do péče

• 15. 12. 2009 23:09

Lenka L. (neregistrovaný)

dítě je již dlouho plnoleté, a mám prohlášení býv. manžela - resp. jeho účetní, že odpočet na dítě neuplatňuje.... tak snad bude všechno OK, vloni FÚ jsem to tak u sebe dokládala... a snad jsem tedy na nic nezapomněla... tak opravdu díky za tu rekapitulaci :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).