Mateřská + zaměstnání

• (neregistrovaný)

16. 12. 2009 10:32

Dobrý den,
    jsme na mateřské, rodičovskou dovolenou jsem si zvolila do 3 let věku dítěte. Po dovršení dvou let věku dítěte bych se ráda vrátila zpět do zaměstnání (malého bude hlídat babička, takže nárok na mateřskou bude, pokud jsem správně pochopila, trvat).
    Jakou formou a jak dlouho předem mám zaměstnateli oznámit svůj úmysl?
    Po pracovní stránce mohu počítat se stejnými právy a povinnostmi jako každý jiný zaměstnanec (dovolená, nemocenská apod.) aniž by to narušilo můj nárok na rodičovský příspěvek?
    Můžete mě dále upozornit na něco, co by mohlo zkomplikovat celou situaci nebo co by mě mohlo nemile překvapit?
    Děkuji moc za odpovědi a přeji hezký čas předvánoční.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2009 10:46

xy5

Re: Mateřská + zaměstnání
      >Dobrý den,
      >jsme na mateřské, rodičovskou dovolenou jsem si
      >zvolila do 3 let věku dítěte. Po dovršení dvou let věku
      >dítěte bych se ráda vrátila zpět do zaměstnání (malého
      >bude hlídat babička, takže nárok na mateřskou bude, pokud
      >jsem správně pochopila, trvat).

pokud ještě pobíráte PPM (jste na mateřské dovolené), potom zajděte za zam-telem a požádejte si (písemně) o čerpání dovolené tak, aby přímo navazovala na mat. dovolenou, poté si požádáte (také písemně) o čerpání rodič. dovolené (můžete max. do 3 let dítěte, tedy můžete i do 2 let dítěte a pokud by se třeba změnily potom okolnosti, že byste potřebovala být s dítětem déle doma, tak můžete požádat o čerpání rodič. dovolené - ale max. do 3 let dítěte)
      pobírání rodič. příspěvku je něco jiného - ten dostáváte od státu a tam se určují podmínky zase podle jiných zákonů

>Jakou formou a jak dlouho předem mám zaměstnateli
      >oznámit svůj úmysl?
      >Po pracovní stránce mohu počítat se stejnými právy a
      >povinnostmi jako každý jiný zaměstnanec (dovolená,
      >nemocenská apod.) aniž by to narušilo můj nárok na
      >rodičovský příspěvek?
      >Můžete mě dále upozornit na něco, co by mohlo
      >zkomplikovat celou situaci nebo co by mě mohlo nemile
      >překvapit?
      >Děkuji moc za odpovědi a přeji hezký čas předvánoční.

• 16. 12. 2009 10:50

Alia (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Nyní již jsem na rodičovské dovolené (omlouvám se, špatně jsem to specifikovala). Jedná se mi právě o soulad rodičovské dovolené a práce na plný úvazek.
      Děkuji.

• 16. 12. 2009 10:59

xy5

to záleží, na jak dlouho jste si požádala zam-tele o čerpání rodič. dovolené, protože on za Vás má jistě náhradu
      pokud jste si písemně zam-tele nepožádala o čerp. rodič. dovolené, potom se má za to, že ji budete čerpat do 3 let dítěte a následující den po 3. naroz. byste měla nastoupit zpět
      zam-tel není povinen Vás zaměstnat dříve ( má zástup za Vás v práci)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).