Mzda - prodleva s platbou

• (neregistrovaný)

16. 12. 2009 12:24

Hezký den
    Prosím poraďte mi. Mám ke smlouvě platový výměr kde se zaměstnavatel zavazuje mi do 15 v každém měsíci vyplatit mzdu. Já už sice ve firmě nepracuji ale výplatu mám za minulý měsíc ještě dostat. Je nějaká právní obrana proti zdráhání se platby popř. dají se uplatnit nějaké úroky z prodlení? Oni se vymlouvají a vymlouvat se budou dál. Včera mi dokonce lhali že to posali ale dneska mi řekli že neví kdy to pošlou :( .

Díky moc za odpověď . Jakub

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2009 13:02

ive (neregistrovaný)

Re: Mzda - prodleva s platbou
      pokud máte dostat mzdu za 11/2009 do 15.12.2009 tak ještě počkejte.Můžou zaplatit do 15-ti dnů po výplatním termínu tj.do 30.12. Dejte jim čas do nového roku. Pak písemně vyzvat s upozorněním na soudní žalobu.

• 16. 12. 2009 14:02

pája

Re: Mzda - prodleva s platbou
      to asi těžko,
      nepleťte si výplatní termín a splatnost mzdy, je mezi tím velký rozdíl.
      Nebyla -li splatnost sjednána ve smlouvě kratší, platí, že mzda je splatná nejpozději do konce následujícího měsíce a pak teprve můžete počítat 15 dní, jenže toto je třeba pro možnost okamžitě zrušit PP zaměstnancem z důvodu nevyplacení mzdy. Jelikož tazatel ve firmě,jak píše, již nepracuje, nejde o lhůtu ke zrušení PP, ale o ne-dodržení splatnosti mzdy zaměstnavatelem(bývalým) a rozhodující den, nebyl-li sjednán jiný termín, je poslední den následujícího měsíce, resp.1. den dalšího, čili v tomto případě 1.1.2010

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).