Re: prestavka na obed-jak to je?
ano, tomu rozumim, ale jde mi o jinou vec, kdyz v ramci obeda (nucena prestavka na obed-ze zakona) neodejdu na obed do jidelny, ale odejdu treba do 500metru vzdaleneho obchodu, opoustim pracoviste, musim si "odpichnout" odchod, za 25min se vratim, dam prichod. jsem zas v praci. mam tedy preruseni prac. doby v case obeda.
pry je tato pul 1/2 hodina (co jsem v obchode) navic, takze pak mam jeste 1/2 v praci jako tu "pravou" pauzu na obed! = celkem tedy 1hodinu neplacenou -coz znamena (podle naseho zam-tele) nutno nadelat 1/2hod.
Dobu přestávky určuje výhradně zaměstnavatel, nejdéle po 6 hodinách, jak ji určí, tak to musíte dodržovat. Určitě si nemůžete hýbat s pracovní dobou , jak se vám hodí. Pokud zaměstnavatel určí přestávku půl hodiny, v žádném případě nemůžete být na obědě hodinu, i když celkově odpracujete požadovaných 8 hodin. Zaměstnavatel totiž určuje i začátek a konec pracovní doby.
Ale to je váš problém, že to nestihnete. I když máte pružnou pracovní dobu, pochybuju, že máte přes poledne tu pružnou část. Obvykle bývá pružná např. od 6.00 do 9.00 pružná část, potom od 10.00 do 15.00 pevná část a pak zase pružná např. do 18.00 hod. V té pevné části zaměstnavatel určí přesně dobu přestávky, kterou nemáte nárok nijak měnit a nedodržovat. Takže váš pozdní příchod z oběda může kvalifikovat jako porušování pracovně právních předpisů, čili lidově porušení pracovní kázně se všemi důsledky.
ano, ja tomu vsemu rozumim, mam to v zamestnani i dovoleno vzdalit se treba na 1 hodinu. takze zadne poruseni apod. me neceka.
me spis zajima ta logika toho, kdyz budu v dobe obeda pryc (1hod)...proc si musim tu 1 hodinu nadelavat(co jsem pryc)...a pak ma jakoby 1/2hod. teprve na obed...
mozna to uplne presne nechapete, pac ja nad touto situaci byl taky dost mimo, proto pisi o radu sem. mozna to bude tim, ze je cely spatny pristup, ale nevim jak ho mam protlacit, nase personalni to nechape...
Já Vás plně chápu. U nás ve firmě nebyla možnost se stravovat, všichni jsme chodili "ven" na oběd (odpíchnutá přestávka). Pokud to někdo nestihl, sthla se mu na přestávku 1 hod a co chybělo musel mít někde naddělané. My jsme s tím problém neměli.
Taky mi připadá přístup vašeho personálního nelogický.
Vy máte nařízeno, že musíte trávit oběd na pracovišti? Poskytují se u vás obědy? Musíte na ně chodit?
To jsou otázky, které mě napadají v souvislosti s vaším problémem. Ale bohužel vám odkazy na nějaké vyhlášky nanapíšu. Spíš jen zkušenosti.
Ještě na doplnění - pokud zaměstnanec přišel do práce v 6 hod ráno, na přestávku odešel (odpíchl) až ve 13 hod, strhávalo se mu 0,5 hod přestávky po 6 hodinách práce a pak ještě to, co byl venku (klidně i 0,25 hod).
Na to co psala Eliška - my jsme stíhali za 30 min oběd v restauračním zařízení. Bylo to za rohem a odejpalo to tam.
Nemohl odejít na přestávku až ve 13.00 při nástupu do práce v 6.00 protože by byl porušen zákoník práce § 88. A myslím, že 99% národa se musí stihnout najíst za 30 min., protože zaměstnavatel žádné prodloužení přestávky nemusí tolerovat. Asi se budete muset dohodnout se zaměstnavatelem, protože žádný nárok na libovolnou přestávku, až se stihnete najíst, nemáte.
§ 88 odst1/ zaměstnavatel je povinen popskytnout přestávku nejméně 30 minut
odst.2/ byla li přestávka na jídlo a oddech rozdělena, musí činit nejméně 15 minut
přečtěte si ZP a záleží co má Vaše firma ve směrnicích, protože
když opustíte pracoviště a Vám se stane nějaký úraz, tak bohužel nemáte nárok na odškodnění / není to prac. úraz/ atd.
Vy se stihnete najíst za 30 minut mimo pracoviště - tak to jste dobrý - jen přesun z místa na místo zabere spoustu času - jiné to je ovšem u státních úředníků, ti se mohou flákat jak chtějí, ale to Vy asi nejste
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 12. 2009 18:52
prosim o radu:
mame klasicky prac.dobu 8hodin, + neplacena prestavka 0,5hod,
kdyz nevyuziji moznosti stravovani v firme a chci si zajet na jidlo jinam a bude mi to trvat ne 0,5hod, ale treba celou 1 hodinu.
Napr. pracuji od 7:00, na obed se vydam 11:30, navrat z obeda 12:30 ("odpichnu" prichod/odchod), mam dovoleno uskutecnit opusteni pracoviste!, pri 8,5hod trava prac doba do 15:30, v mem pripade do 16:00hodin
bude to tak, ze mam neplaceno 1hod, takze pracovni doba je 16 - 7 = 9 - 1 = 8 ?
nebo je to jinak: 1hod preruseni je moje vec a pak 0,5hod neplaceno, takze 16.5 - 7 = 9.5 - 1 - 0.5 = 8 ?
kde je prosim pravda? pripadne muzete pripojit odkaz na zakony, vyhlasky, §...
mnohokrat dekuji!