Re: Pracovní poměr na dobu určitou
Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou může být prodlužován klidně i po měsíci. Jestliže zaměstnavatel vás nehodlá dále zaměstnávat je to jeho svaté právo a vy nemůžete dělat vůbec nic. Žádný § ani zákon ho nemůže nutit, aby s vám buď smlouvu prodlužoval nebo změnil na dobu neurčitou nebo dával odstupné. On totiž s vámi nekončí dohodou, protože se s vámi nemá na čem dohodnout, protože váš pracovní poměr prostě skončí uplynutím sjednané doby a tečka. Pracovní poměr na dobu určitou může být takto prodlužován do celkové doby 2 let.
asi Vás zklamu, ale zaměstnavatel vám už nemusí smlouvu prodloužit. Smlouva na dobu určitou končí vždy k datumu které je napsáno na této smlouvě. Od roku 2010 vám nechce smlouvu prodloužit protože by vám musel již napsat Doba neurčitá. Podle nového ZP který bude platit od 1.1.2010. Zaměstavatel vám nemusí dávat výpověď nebo ještě odstupné.
Jak dlouho vám zaměstnavatel smlouvu prodlužuje?
§ 39
(5) Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou, ačkoliv nebyly splněny podmínky stanovené v odstavcích 2 až 4, a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny podmínky uvedené v odstavcích 2 až 4, může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 12. 2009 12:09
Je mi opakovaně prodlužován PP na dobu určitou po roce, někdy po půl roce bez přerušní. PP mi končí 31.12 t.r., zaměstnavatel mi smlouvu už prodloužit nechce, mohu se nějak bránit? Slyšel jsem, že se může PP na dobu určitou prodloužit jen po 2 roky a pak přechází na dobu neurčitou. Jak se mám bránit, aby můj PP nebyl ukončen dohodou? Ale přešel na dobu neurčitou a zaměstnavatel mi musel dátvýpověď z jiného důvodu a výpovědní lhůtou a odstupným? Děkuji za radu.