Re: ID ohlašovací povinnost
ID se na OSSZ sleduje kvůli délce podpůrčí doby. Dřív se hlásil ID i na posudkovou, od 2009 už se nesleduje, a ještě dřív se sledovala výše příjmu, to už neplatí od 2/2006
Ano? A můžete mi prosím, uvést zákon a §, který to zaměstnavateli nařizuje ??? Pokud vím, tak od 1.1.2009 platí v zákoně č. 582/1991 Sb. toto:
§ 41
Hlášení o zaměstnávání důchodců
(1) Zaměstnavatel má povinnost ohlásit, vstoupí-li k němu do zaměstnání poživatel starobního důchodu, pokud poživatel starobního důchodu podle předpisů o důchodovém pojištění nesplňuje podmínky pro výplatu tohoto důchodu při výkonu výdělečné činnosti. 57)
Také v mzdové účetní str. 470 je napsáno, že ID ani ČID se nehlásí.
Nevím,který zákon to nařizuje. Vím, že na přihlášce je kolonka "druh důchodu" a "důchod pobírán od....", kterou vyplňuji. A OSSZ to kontroluje. Jestli nejsem povinna toto vyplňovat a OSSZ není oprávněna toto kontrolovat, pak nevím, proč se tato kolonka na přihlášce vůbec vyskytuje.
Souhlasím s vámi, Renato. Jak by jinak OSSZ sledovala podpůrčí dobu? V původním dotazu šlo o to, zda se vyplňuje hlášení o zaměstnávání důchodců, které se předkládalo do konce r. 2008.
Také by mě zajímalo, podle jakého zákona se vyplňují některé údaje na přihláškách.
Ufff, děkuji za morální podporu. Nikdy mne nenapadlo, že než vyplním formulář, který požaduje např.ÚP, OSSZ,Český stat.úřad..., že musím znovu nastudovat patřičný zákon,abych věděla, že vyplněním údajů, které po mně ona instituce požaduje, snad náhodou neporušuji zákon.
Takže nevím, zda yx a all vyplňují na přihláškách pro OSSZ důchod, když tvrdí, že nám to zákon neukládá, ale vzhledem k tomu, že u mně to OSSZ kontrolovala, já to vyplňovat budu i nadále.
Přeji krásný den:-)
Také přeji krásný den. Jsem ráda, že se tady v diskuzích dá domluvit i lidsky. Dělám mzdovou dost dlouho a někdy ta citace zákona není zrovna nejlepší vysvětlení. V personalistice se většinou dá jen napsat odvolání na §, ale zjistila jsem, že tu některé dotazy zůstanou nezodpovězené asi právě proto, že se nedají přímo "napasovat" na zákon.
Re: pro RenatuH
Takže já postupuju podle tohoto vyjádření na www.cssz
Část 6 – Informace o důchodu
Druh důchodu (1) – použije se číselník. Uvádí se druh pobíraného důchodu, a to v případech starobního, plného invalidního
důchodu, částečného invalidního důchodu a důchodů ze zahraničí, které mají charakter starobního, plného invalidního důchodu
a částečného invalidního důchodu. Údaj se nevyplňuje v případě, kdy je zaměstnanec poživatelem jiného důchodu, než je
uveden v číselníku, nebo není poživatelem žádného z uvedených důchodů.
Údaj není nutné vyplnit v případě, kdy je plátcem
důchodu ČSSZ.
Nevím , podle čeho postupujete vy ??
Re: pro RenatuH
Jsme ráda, že jsme se konečně domluvily, že se řídíme stejným zákonem, resp. metodikou ČSSZ.
Také postupuji podle tohoto, ovšem "není nutné" pro mě znamená (z již několikrát zmíněného důvodu kontroly)"radši vyplnit". nechci se s žádnou kontrolorkou dohadovat o tom, zda to musím nebo nemusím vyplňovat, radši jsem s nimi zadobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 12. 2009 12:56
Prosím o radu,
musím invalidního důchodce, který u nás pracuje na HPP hlásit při nástupu a ukončení na OSSZ a na Úřad práce? Něco mi říká, že na OSSZ se již nemusí hlásit a na úřad práce pouze ukončení.
Mám v těch změnách trochu zmatek, už nevím co platí.
Děkuji za odpověď