Spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

18. 12. 2009 10:16

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda jsou nějaké změny od nového roku 2010 u spolupracující osobě. Zatím jsem vedena na ÚP a pemýšlím, že bych podnikala a nevím zda se rozhodnout pro spolupracující osobu, protože manžel je FO nabo být sama jako OSVČ. Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2009 10:31

Aneta (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba
      Co se týče daní a pojištění, tak určitě spolupracující osoba je výhodnější

• 18. 12. 2009 11:03

mmm (neregistrovaný)

Prosím ještě jednou v čem je pro mne výhodnější pojištění?Děkuji

• 18. 12. 2009 11:58

Zdenka (neregistrovaný)

Já v tom tedy rozdíl nevidím, OSVČ a osoba spolupracující mají úplně stejné povinnosti a odvody, jak na OSSZ tak na zdr. pojišťovnu, záleží kolik na Vás manžel převede %. Bylo dáno zákonem 50%, a nebo 540.000,- Kč nejvýše. Má někdo jiný názor??

• 18. 12. 2009 14:12

M.M (neregistrovaný)

Já také nějaké extra výhody nevidím. Pokud se jedná o klasickou spol.osobu (není např. ještě k tomu zaměstnaná), tak zálohy na SP a ZP jsou stejné jako u OSVČ. Samozřejmě platí i min. vyměřovací základy. Ještě tak trochu výhoda byla, v období debilního minimálního základu daně, že pokud se podařilo na spolupracující převést jen minum (do 15 k), tak neměla povinnost podat DP a utekla řed minimální daní. Ale to je celkem drobnost..... SP a ZP stejně musela zaplatit s plnou parádou......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).