Re: Spolupracující osoba
Já v tom tedy rozdíl nevidím, OSVČ a osoba spolupracující mají úplně stejné povinnosti a odvody, jak na OSSZ tak na zdr. pojišťovnu, záleží kolik na Vás manžel převede %. Bylo dáno zákonem 50%, a nebo 540.000,- Kč nejvýše. Má někdo jiný názor??
Re: Spolupracující osoba
Já také nějaké extra výhody nevidím. Pokud se jedná o klasickou spol.osobu (není např. ještě k tomu zaměstnaná), tak zálohy na SP a ZP jsou stejné jako u OSVČ. Samozřejmě platí i min. vyměřovací základy. Ještě tak trochu výhoda byla, v období debilního minimálního základu daně, že pokud se podařilo na spolupracující převést jen minum (do 15 k), tak neměla povinnost podat DP a utekla řed minimální daní. Ale to je celkem drobnost..... SP a ZP stejně musela zaplatit s plnou parádou......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2009 10:16
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda jsou nějaké změny od nového roku 2010 u spolupracující osobě. Zatím jsem vedena na ÚP a pemýšlím, že bych podnikala a nevím zda se rozhodnout pro spolupracující osobu, protože manžel je FO nabo být sama jako OSVČ. Děkuji za rady.