Re: pronájem ordinace a DPH
1) Pokud vy jste v nájmu, pak můžete podnajímat najatou ordinaci pouze se souhlasem vlastníka nemovitosti.
2) Pronájem, a stejně tak podnájem, je od DPH osvobozen bez nároku na odpočet daně. Takže, pokud by jste podnajímal se souhlasem vlastníka, pak se nebudete registrovat jako plátce - § 95 odst. 10 ZDPH.
3) Obávám se ale, že součástí přefakturace je i fakturace za dodávku energií, tepla, telefonu apod.. Pak ovšem, pokud překročíte obrat, musel by jste se registrovat jako plátce DPH, jelikož v tomto případě se již nejedná o plnění osvobozené bez nároku na odpočet daně.
4) Vhodnější by bylo uzavřít s vlastníkem každý z vás nájemní smlouvu na poměrnou část (např. každý 1/2).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2009 16:11
Dobrý den, jsem lékař a od MÚ si pronajímám ordinaci. Tu ale několik hodin týdně využívá i jiný lékař, kterému jsem to vždy vyfakturovala jako pronájem ordinace. Jsem neplátce DPH. Nyní ale řeším otázku DPH s případným překročením limitu 1 mil. korun., do které by asi tyto faktury taky spadaly. Chtěla bych se zeptat, jestli třeba nelze vystavit fakturu jako "přefakturaci části nákladů" a jestli by to s ohledem na DPH nějak měnilo situaci? Nebo jak to udělat jinak? Nechce se mi totiž kvůli pár tisícům registrovat jako plátce DPH a všechno si více komplikovat...
Děkuji za radu.