Pronájem ordinace a DPH

• (neregistrovaný)

18. 12. 2009 16:11

Dobrý den, jsem lékař a od MÚ si pronajímám ordinaci. Tu ale několik hodin týdně využívá i jiný lékař, kterému jsem to vždy vyfakturovala jako pronájem ordinace. Jsem neplátce DPH. Nyní ale řeším otázku DPH s případným překročením limitu 1 mil. korun., do které by asi tyto faktury taky spadaly. Chtěla bych se zeptat, jestli třeba nelze vystavit fakturu jako "přefakturaci části nákladů" a jestli by to s ohledem na DPH nějak měnilo situaci? Nebo jak to udělat jinak? Nechce se mi totiž kvůli pár tisícům registrovat jako plátce DPH a všechno si více komplikovat...

Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2009 18:17

annonym (neregistrovaný)

Re: pronájem ordinace a DPH
      1) Pokud vy jste v nájmu, pak můžete podnajímat najatou ordinaci pouze se souhlasem vlastníka nemovitosti.
      2) Pronájem, a stejně tak podnájem, je od DPH osvobozen bez nároku na odpočet daně. Takže, pokud by jste podnajímal se souhlasem vlastníka, pak se nebudete registrovat jako plátce - § 95 odst. 10 ZDPH.
      3) Obávám se ale, že součástí přefakturace je i fakturace za dodávku energií, tepla, telefonu apod.. Pak ovšem, pokud překročíte obrat, musel by jste se registrovat jako plátce DPH, jelikož v tomto případě se již nejedná o plnění osvobozené bez nároku na odpočet daně.
      4) Vhodnější by bylo uzavřít s vlastníkem každý z vás nájemní smlouvu na poměrnou část (např. každý 1/2).

• 19. 12. 2009 17:14

tara (neregistrovaný)

Re: pronájem ordinace a DPH
      lékař, osvobozené plnění- do obratu k DPH se nepočítá

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).