Nárok na dovolenou před MD

• (neregistrovaný)

22. 12. 2009 8:16

Prosím o radu. Kolegině od 17.7.09 je na rizikovém těhotenství - marodí dosud. V lednu nastupuje na MD. Zajímala se o nárok na dovolenou. Za rok 2009 by měla nárok na 24dnů - 1den si již vybrala před nemocí. Bude se jí dovolená krátit? Kdy si má zažádat o dovolenou jestliže se dovolená neproplácí? A jaký průměr na dovolenou použiji? Jestliže si ji vybere po MD před nástupem na rodičovskou dovolenou kolik dní má nárok? Děkuji za radu.-

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 12. 2009 10:15

Roberta (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou před MD
      Přesně vám toto neřeknu ale byla jsem v podobné situaci a vyřešila jsem ji tak, že jsem přerušila nemocenskou, vybrala si dovolenou a nastoupila opět na nemocenskou. Ale bylo to s předstihem před nástupem na MD... a co vím od známých, které se ocitli taky v situaci kdy jim zbyla dovolená a šli na MD, tak jim zaměstnavatel poslal po 2 letech dopis, že jim dovolenou neproplatí a už na ni nemají nárok a bylo vymalováno... bohužel.

• 22. 12. 2009 10:45

RenataH (neregistrovaný)

Takovou radu nedoporučuji poslechnout. Vzhledem k tomu, že dovolenouurčuje zaměstnavatel, není povinnen v případě, kdy kolegyně ukončí neschopnost, dovolenou poskytnout. Navíc nová PN s sebou nese opět 3 dny neplacené a dále náhradu mzdy pouze za dny, kdy měla být směna. Dovolená za r.2009 bude krácena za zameškaných 100 prac.dnů o 1/12. Doporučuji prostudovat zde v historii. Mateřská dovolená se počítá jako odpracovaná doba, takže pokud si kolegyně zažádá o čerpání dovolené ihned po mateřské dovolené (po 28 týdnech, ne až po rodičovské), může čerpat (a zaměstnavatel jí to musí povolit) pokrácenou dovolenou za r.2009 a ihned i nepokráceno za rok 2010.

• 22. 12. 2009 10:39

all (neregistrovaný)

Počtěte si v historii, je toho tu na toto téma nepřeberné množství. Jen zásady - krácení při 100 zameškaných dnech o 1/12 a každých dalších 21 dní další 1/12. Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, jedině bezprostředně po MD na žádost zaměstnankyně musí poskytnout. Jinak vše v zákoníku práce, zde nahoře na liště.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).