Limit pro operativní evidenci dr.majetku

• (neregistrovaný)

22. 12. 2009 14:25

Dobrý den, tvořím směrnici na majetek. Uvedla jsem, že o majetku do 20 000 bude účtováno jako o zásobách (501 s anal. členěním ) Od 20000-40000 bude tento majetek považován za drobný dlouhodobý majetek a bude o něm účtováno jako o dlouhodobém majetku s odpisem na 24 měsíců. U toho majetku do 20000 jsem uvedla, že bude sledován v operativní evidenci a to od 1000 Kč. (abych nemusela evidovat každou prkotinu) Jednateli se to zdá málo a chtěl by tuto hranici, kdy budeme evidovat v oper.evidenci (a tedy budeme na tento majetek dělat každý rok inventuru) zvednout na 5000. S tím tedy zase nesouhlasím já, neb se mi to zdá již dost vysoko. Jaké máte vy hranice, kdy evidujete do operativní evidence. Moc děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 12. 2009 14:44

Ma (neregistrovaný)

Re: limit pro operativní evidenci dr.maj
      do 3 tis. - 501analytika - ale bez evidence
      3001 - 40 000 Kč - 501analytika - operativní evidence a inventura
      nad 40 000 - dlouhodobý majetek a odpisy ....

(ještě tam mám podmínku - pokud ve sledovaném roce překročí nákup drobného dlouhodob.majetku - tj. 3 - 40tis.Kč 1% z výkonů - bude odpisován 24 měsíců)

• 27. 12. 2009 21:12

Mína (neregistrovaný)

moc děkuji...těch 3000 bez evidence- to jsem si tak myslela, že bych byla ochotná udělat kompromis. Jen ještě tu analytiku máte zvlášť na ten majetek do 3000 a zvlášť od 3000 Kč nebo to máte všechno na jedné 501analytice ? A pokud vyřazujete tento majetek, sepíšete nějaký vyřazovací protokol, kde uvedete důvod a způsob vyřazení..nebo si ještě třeba k tomu třeba přikládáte nějaké potvrzení o likvidaci (sběrný dvůr) nebo o neopravitelnosti (potvrzení nějakého opraváře...) moc moc vám děkuji

• 4. 1. 2010 14:50

Mi (neregistrovaný)

u drobného evidovaného majetku (neodpisovaného) sice protokoly o vyřazení dělám, ale jen jednoduchý zápis, možný je i zápis zahrnující více najednou vyřazovaných položek a nechávám je podepisovat jen oprávněnými osobami - vyřazovací komise, likvidační komise a ředitelem organizace (záleží na vnitřních předpisech). Tzv."velký protokol o vyřazení" se všemi možnými potvrzeními dělám jen u majetku odepisovaného, vedeného na majetkových účtech.

• 4. 1. 2010 17:15

Mína (neregistrovaný)

moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).