Daňový vrubopis

• (neregistrovaný)

23. 12. 2009 8:22

Dobrý den, prosím o radu. Zákazník si u nás objednal ubytování, které platil jeho zaměstnavatel. V říjnu se poslala faktura a v listopadu si zákazník nevyčerpal celé ubytování, ale místo toho částku za ubytování vyčerpal na občerstvení a dalších věcech s 19% sazbou. Přiznám se, že vrubopis jsem ještě nevystavovala. V zákonu jsem se dočetla, že při zvýšené sazbě se musí podat opravné daňové přiznání za měsíc, kdy byla daň odvedena. Byl by velký problém, kdyby se za listopad vystavil daňový vrubopis? A vystavuje se podobně jak dobropis? Že se jen napíše rozdíl mezi sazbami daně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 12. 2009 8:36

moni.u (neregistrovaný)

Re: Daňový vrubopis
      Vrubopis a dobropis se podle mě vystavuje v případě pokud se mění základ daně. Pokud se mění daňová sazba je potřeba vystavit opravný daňový doklad.
      Já bych vystavila v prosinci opravný daňový doklad do jednoho řádku napsala částku a sazbu daně z faktury z října s mínusem a do dalšího řádku s plusem to co je správně. Faktura tak udělá rozdíl, který přiznám odečtu v přiznání za prosinec viz §49 a 50 zákona o DPH.

• 23. 12. 2009 8:52

J.P. (neregistrovaný)

Ještě jsem se zapomněla zeptat na jednu věc. Je potřeba dávat opravné daňové přiznání?

• 23. 12. 2009 9:14

moni.u (neregistrovaný)

Daň která vyplyne z opravného daňového dokladu přiznáte v období kdy opravný doklad vystavujete. Není potřeba dávat dodatečné přiznání. Na opravný daňový doklad napiše že se jedná o opravný daňový doklad k faktuře č... (původní faktury)
      Hezký den. M

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).