Analytika k účtu 411

• (neregistrovaný)

27. 12. 2009 15:11

Zdravím a prosím o radu. Už jsem se zamotala tak, že nevím jak se jmenuju. Účtuju pro mne nový případ. Můj klient si pořídil spolu s dvěma společníky s.r.o (ready-made). Jednatelem této s.r.o. byl zároveň jediným splečníkem. Převod obchodního podílu se účetně samotné s.r.o. téměř netýká, to je mi jasné, že jde o smluvní obchod pouze mezi odcházejícím společníkem a přicházejícími společníky. Je nutno tedy zanést změnu analytického rozlišení podílu na základním kapitálu ze starého společníka na nové společníky. Myslím, že teoreticky bych to zvládla, ale prakticky jsem už z toho jelen! Mám 701/411 200 000,- v zahajovací rozvaze.
    Noví tři společníci mají uzavřenou smlouvu o převodu obchod. podílu. Tak bych asi dnem podepsání této smlouvy měla zaúčtovat na MD 411 a D 411 s AE jednotlivých společníků. Připadá mi to jako naprostá pitomost, ale jsem ve fázi, kdy mě opravdu nic chytřejšího už nenapadá, jakým způsobem rozúčtovat 411. Prosím všechny o pomoc, moc to spěchá.
    Děkuji Míša

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 12. 2009 16:06

Rop (neregistrovaný)

Re: analytika k účtu 411
      A mohu se zeptat proč chcete přeúčtovávat něco na 411??? Nenašel jsem že by se 411 musela dělit na AE ... tak proč se s tím mordovat ... základní kapitál zůstává stejný ... kdybyste měla akciovku s akciemi na majitele, tak ani nevíte kdo ji vlastní ...

• 27. 12. 2009 19:45

annonym (neregistrovaný)

ČÚS pro podnikatele č. 18:
      3.1.4. Odděleně se na analytickém účtu sleduje
      a) základní kapitál vytvořený vklady,
      b) základní kapitál vytvořený přímo nebo zprostředkovaně ze zisku,
      c) u družstev základní kapitál v členění na zapsaný a nezapsaný,
      d) a dále podle jednotlivých osob, které vložily vklad.

• 27. 12. 2009 22:50

Rop (neregistrovaný)

Aha ... no a jste pod auditem? Pokud ne tak bych se na to nehrotil ... a upřímně řečeno, aby se v tom i auditor šťoural, tak by zbytek účetnictví musel bejt úplně super :-)

Ale jinak ke dni změny v obchodním rejstříku přeúčtujte 411(jedna AE) na 411(tři AE) v těch poměrech jak si to rozdělili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).