Označení provozovny

• (neregistrovaný)

28. 12. 2009 15:07

Dobrý den, již před nějakou dobou jsem se dotazovala, zda musí být pronajatý prostor, fungující jako sklad, kde nedochází přímo ke kontaktu se zákazníkem, ale máme tam pouze uložené náhr.díly pro servisní činnost firmy,nahlášen na živn.úřad. Spíše jste mi radili, že ne.
    Mám v tomto případě alespoň označit sklad zvenku jménem firmy, adresou, IČ a tel.kontaktem?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2009 15:13

pája

Re: Označení provozovny
      Na ŽÚ nic hlásit nemusíte, nejde o místo podnikání ani provozovnu.
      Z hlediska obchodního a živnostenského práva není ani povinnost tento sklad označovat, ale vzhledem k tomu, že jde o pronájem nebyt.prostor pro Vaši formu, budete jistě uplatňovat náklady-nájem, topení, elektro a nevím, co ještě a mohl by se zajímat FÚ, co je to za náklady, tak bych označil jen :
      obchodní firmu, IČ, případně telefon do firmy pro případ nějaké kontroly, havarie nebo podobně.

• 28. 12. 2009 17:39

VK (neregistrovaný)

Podle zkušenosti z minulého měsíce: Stejně pronajaté prostory byly kontrolovány živnostenským úřadem a protože nebylo označeno, byla dána pokuta ve výši 1000 Kč. Dle protokolu pro porušení § 17, odst.7 a 8, písm.a. živn.zákona. Mimochodem na ŽÚ nikdo nic nehlásil.

• 29. 12. 2009 10:06

pája

Pokutu Vám dali proto, že jste měli pronajaté prostory ohlášené jako provozovnu a neoznačené dle § 17 žz.. Provozovna je pojem dle živ. zákona znamenající, že ji musíte před započetím podnikání ohlásit a podléhá zvláštnímu režimu- kontroly, stav. určení pro konkr.činnosti, dokumenty, označení atd.

Pokud tazatelka uvádí, že jde jen o sklad, kde se nic nepodniká, jen skladuje materiál, není vůbec žádoucí tento prostor ohlašovat jako provozovnu, protože tím by si vyrobili všechny související problémy s nesplněním zákonných povinností. K označení tohoto prostoru jsem psal už výše.

• 29. 12. 2009 11:27

VK (neregistrovaný)

Tak ještě jednou:) Pokutu dali jak píši výše, prostory nebyly ohlášeny jako provozovna, vůbec nikdo nikam nic nehlásil, protože je používáno úplně stejně jak psala tazatelka. Přesto přišla kontrola a protože bylo neoznačeno, zahájili jednání o porušení živn.zák.

• 29. 12. 2009 11:41

pája

pokud by to takto bylo, nelze uložit pokutu, není-li nahlášena provozovna. Mohlo by se ale jednat o případ, kdy se ohlašuje živnost a do tiskopisu ohlášení se vyplní i část týkající se provozovny, takže pak už se nikam nic nehlásí a nemusíte to ani vědět. Doporučuji se podívat do živ.rejstříku na netu, tam si kliknout na výpis včetně provozovny a zjistíte to hned.
      Podívejte se na § 17 odst.3 ž.zák.

• 29. 12. 2009 12:00

VK (neregistrovaný)

jj. díky za odp., do rejstříku jsem koukla, tam je, že je to sklad, ale protože došlo v r.2008 ke zrušení jednotlivých živností a ke sloučení pod jednu "výroba, obchod, služby" tak se domnívám, že došlo při tomto úkonu, že přiřadili všechny činnosti k tomuto skladu (i když logicky to je nesmysl a jednatel si toho nejspíše nevšiml) Myslím si také, že neměla být uložena v tomto případě pokuta, jen již to je uzavřeno a vzhledem k malé částce se majitel tím dále nechce zabývat. BTW:Když oni si všichni myslí něco v tom smyslu "hlavně, že jsme zaplatili jen tak málo" a už nekoukají na princip.

• 29. 12. 2009 12:57

pája

>>
      >>
      >>
      >
      >jj. díky za odp., do rejstříku jsem koukla, tam je, že
      >je to sklad,

tzn. že to byla ohlášená provozovna, kterou z rejstříku nedostanete jinak, než že ohlásíte na ŽÚ ukončení provozování živnosti v této provozovně.
      ale protože došlo v r.2008 ke zrušení
      >jednotlivých živností a ke sloučení pod jednu "výroba,
      >obchod, služby" tak se domnívám, že došlo při tomto
      >úkonu, že přiřadili všechny činnosti k tomuto skladu

to s tím nemá nic společného
      (i
      >když logicky to je nesmysl a jednatel si toho nejspíše
      >nevšiml) Myslím si také, že neměla být uložena v tomto
      >případě pokuta,
      jelikož je to tak,jak jsme si vyjasnili, tak Vám za neoznačení provozovny uložili pokutu právem.
      jen již to je uzavřeno a vzhledem k
      >malé částce se majitel tím dále nechce zabývat. BTW:Když
      >oni si všichni myslí něco v tom smyslu "hlavně, že
      >jsme zaplatili jen tak málo" a už nekoukají na princip.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).