Pracující starobní důchodce

• (neregistrovaný)

28. 12. 2009 15:21

Pracujícímu starobnímu důchodci, který u nás pracuje již několik let, jsme napsali dodatek ke smlouvě, jak bylo zvykem v minulých letech opět na jeden rok od 1.1. do 31.12.2010.
    Teď jsem se dočetla, že by měla být sepsána nová smlouva. Je to pro nás velká chyba? Musíme zrušit dodatek a sepsat novou smlouvu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2009 15:28

J (neregistrovaný)

Re: pracující starobní důchodce
      Nemusí být nová smlouva.Jenom od příštího roku platí pro důchodce stejné omezení jako u ostatních zaměstnanců, tedy na dobu určitou max. po dobu dvou let.

• 28. 12. 2009 15:55

jasná (neregistrovaný)

Já jsem, ale četla, že se musí uzavřít nová smlouva, jinak se započítává do těch dvou let odpracovaná doba i před rokem 2010. Takže teď nevím. Mi to připadá, že se tento zákon ušil rychlou jehlou.

• 28. 12. 2009 16:23

J (neregistrovaný)

Já tomu rozumím tak, že k době před platností nového zákona se nepřihlíží.
      Postup při řetězení na sebe nenavazujících pracovních poměrů
      Pracovní poměr se starobním důchodcem byl uzavřen na období od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2008, dále od 1. ledna 2009 do 31. října 2009. Poslední pracovní poměr byl sjednán od 1. prosince 2009 na dobu určitou do 31. ledna 2010.
      Dle sdělení Kamila Vařeky, ředitele odboru komunikace a tiskového mluvčího ČSSZ , lze další pracovní poměr uzavřít například od 1. března 2010 na dobu určitou nejdéle na 2 roky nebo na dobu neurčitou. "K tomu, co bylo sjednáno s účinností od data spadajícího do účinnosti staré právní úpravy, se až do uplynutí doby, na kterou bylo sjednáno (tj. zde do 31. ledna 2010) nepřihlíží. Podmínka „dva roky a dost“ se začíná sledovat až od účinnosti právního vztahu spadajícího do období účinnosti nové právní úpravy (tj. zde od 1. března 2010)," dodává Vařeka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).