Darovací daň

• (neregistrovaný)

1. 1. 2010 12:11

Můj manžel daroval své sestřenici pozemky v hodnotě cca 43 000Kč. Přišel nám platební výměr na daň darovací. Manžel má zaplatit cca 3000Kč. Myslela jsem si vždy, že daň darovací platí ten co něco dostal (v tomto případě manželova sestřenice) a ne ten co něco daroval (v tomto případě můj manžel). Prosím, může mi v tom někdo udělat jasno, vůbec tomu nerozumím. Děkuji. Miluš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 1. 2010 13:36

Iva Ř (neregistrovaný)

Re: Darovací daň
      Poplatníkem daně darovací je nabyvatel; při bezúplatném poskytnutí majetku fyzickou osobou, která má trvalý pobyt v tuzemsku, nebo právnickou osobou, která má sídlo v tuzemsku, fyzické osobě, která nemá trvalý pobyt v tuzemsku, nebo právnické osobě, která nemá sídlo v tuzemsku, je poplatníkem daně darovací vždy dárce. Není-li dárce poplatníkem, je ručitelem.

- máte pravdu že daň by měla platit obdarovaná, ale je možné že pánova sestřenice nezaplatila, tak to vymáhají po Vás jako ručitelých. Anebo pánova sestřenice nemá trvalý pobyt v Čechách ale to asi nebude Vás problém.
      Zkuste zavolat na FU, který to po Vás vymáhá.(telefon je vždy nahoře v hlavičce plus kdo to má na starosti) Bývají v těchto případech velmi ochotni a vysvětlí Vám to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).