Re: Fa vystavená 2009 jak zaúčtovat v 20
No, dle mého názoru zaúčtujete fakturu s platnou sazbou DPH pro rok 2009 dle DUZP, které je v 12/09, tj. 19%. Jediné co pro vás u DE může mít vliv je, že pokud jste ji v roce 2009 neuhradili, pak bude výdajem až v roce 2010. Alespoň já bych to takto udělala. JanaM.
Nejsem si jistá, zda tedy chápu správně, že na zmiňované fa máte DUZP ještě v roce 2009 ? Pokud ano, pak si myslím, že by se tato fa měla projevit v daňovém přiznání k DPH za 12/2009, podávané k 25.1.2010.
Ano DUZP je 12/2009, ale myslel jsem zda ji nemohu zaúčtovat později jako později dodaný nebo zapomenutý doklad, tím bych vlastně odložil nárok na odpočet DPH o měsíc. Jsou to možná
"komické" úvahy, ale již v listopadu jsem musel předkládat přijatá zdanitelná plnění a tak není vhodná doba pro kontrolu FÚ na DPH viz úvodní text mého dotazu. Pokud ten přesun nepůjde, zcela určitě mne FÚ minimálně vyzve k předložení přijatých fa, ale dám na Vaši radu .
Děkuji za odpovědi a přeji vše nejlepší v novém roce.
Pokud je to pro Vás výhodnější a v přiznání k DPH nekrátíte daň na vstupu koeficientem, můžete DPH uplatnit i později (nejdéle do 3 let). Změna sazeb DPH se na tomto Vašem právu nepodepsala. To, že budete mít v přiznání smíchány sazby 19% a 20%, vůbec nevadí, vždyť i v roce 2010 budou chodit dobropisy na plnění roku 2009 s 19% sazbou. Na berňáku s těmito odchylkami počítají.
Domnívám se, že sice můžete uplatnit ještě 3 roky, ale už jen formou dodatečného přiznání k 12/09. DPH musí být uplatněno nejdéle v posledním zdaňovacím období DPH kalenářního roku. Takže každopádně DPH 12/09 a případně úhrada 1/10 - DzP 2010.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 1. 2010 16:02
Jak zaúčtuje příjemce fakturu vedoucí DE a měs. plátce DPH
v roce 2010, kterou dodavatel vystavil v 12/2009. Je to vůbec možné vzhledem k ke změnám sazby DPH?
Důvodem je výše fa a vzhledem k ekonomické činnosti příjemce
i výše NO DPH za 12/2009.
Děkuji za vaše názory.