Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2010 11:00
Dobrý den, mám několik otázek, jakým způsobem mám provést inventuru - zkontroluju fyzicky zboží a do jakého formuláře to zapíši? Pak si projdu co mám na skladových kartách a taky to někam zapíši? A jakým způsobem to pak porovnat a zapsat výsledky kontroly. Jak se zapisuje třeba inventura pohledávek a závazků a je ještě něco dalšího k inventurování když mám internetový obchůdek se zbožím a jsem neplátce? Jsou na inventurním soupise účetním stavem myšleny stavy na skladových kartách nebo se to nějak kontroluje dle peněžního deníku dańové evidence nebo dle faktur? Nějak to nemůžu pochopit.
Další dotaz: průběžné položky (převod peněz mezi bankou a pokladnou) se zapisují v daňové evidenci i do kolonek nedaňových příjmů a výdajů či nikoliv, když to vlastně není příjem ani výdej peněz, ale jen převod?
Najdu někde nějaké předlohy na inventuru pohledávek a závazků, zboží a nějaký předtištěný formulář pro zápis celkové inventarizace?
A ještě poslední otázka: Musím na fakturu vydanou uvádět datum jejího odeslání anebo ne? Datum vystavení píši stejně jako je datum přijetí částky na účet, ale někdy zboží teprve po připsání částky objednávám a nevím přesně, kdy hobudu odesílat. S tím souvisí také otázka toho, jak toto zaeviduji do inventury, když před koncem roku mám už zaplacenou nějakou fakturu za zboží, které budu odesílat až po novém roku, až mi dojde od dodavatele.
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
Moc děkuji předem za odpovědi. Pavla