Úhrada pohledávek 09, není 311

• (neregistrovaný)

2. 1. 2010 16:03

Dobrý den,
    potřebovala bych Vaši radu. Před koncem roku jsem převzala PÚ od externí účetní a budu pořizovat celý rok 09 znovu (externí účetní zpracovála PÚ né moc dobře, takže se tato firma rozhodla na změně účetní). Zjistila jsem plno chyb v roce 09, ale naštěstí to budu předělávat, takže to opravím. Ale bohužel si nevím rady s jedním případem: k 1.1.09 je stav 311 cca 200.000,-Kč (jsou pohledávky z roku 2004 a 2005), novější pohledávky by měly být uhrazeny. Bohužel mi asi 6 lidiček uhradilo v lednu 09 faktury z roku 08, které bývalá účetní zaúčtovala v roce 08 211x311. Když jsem zjišťovala, na základě čeho provedla platbu přes pokladnu, sdělila mi, že bylo na faktuře uvedeno "hotově" a tak to zaúčtovala, faktura ale nebyla hrazena. S jednatelem o tomto nehovořila (no prostě jedním slovem "nepořádek"). No a mě jde o to, jak mám úhradu těchto faktur letos zaúčtovat, když to býv.úč.zaúčtovala v roce 08 (i když nebylo ve skutečnosti hrazeno). Nikdy jsem se s tím nesetkala..
    Děkuji za Váš čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2010 16:42

v.e.n.d.y.

Re: Úhrada pohledávek 09, není 311
      Jestli to dobře chápu, musela mít bývalá paní účetní pěkné manko v pokladně, když účtovala příjem peněz a fyzicky je nikdy neviděla. Koukla bych se, jak vypadala inventura pokladny na konci roku 2008? Neúčtovalo se tam o pohledávce za pokladníkem? Ale předpokládám,že inventury byly fingované a pokladna seděla na haléř:-)) V tom případě Vám asi nezbyde než zaúčtovat mimořádný výnos (z těch zaplacených faktur) a zdanit ho. No to jsou věci...

• 2. 1. 2010 17:52

alen1 (neregistrovaný)

Doporučila bych následující, i když pracný postup, v konečném
      důsledku to nebudete dělat 2x a bude vám sedět evidence.
      Nařiďte( opravdu velmi tvrdě) mimořádné, řádné inventarizace.
      Srovnejte evidenci fa, pokladny atd. Odešlete odběratelům i dodavatelům. Pak se teprve účtujte o rozdílech.
      Pokud nebylo řádně účtováno podvojně, stejně vám to jinak nebude sedět

• 3. 1. 2010 15:48

MilenaF (neregistrovaný)

Děkuji za rady.. Bývalá externí účetní bohužel žádnou inventuru účtů nikdy nedělala. A pokladníkem nebyla, prostě zahrnula příjem peněz do pokladny a ani se jednatelů neptala. Inventura pokladny také neproběhla....
      Přeji pěkný zbytek dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).