Re: Úhrada pohledávek 09, není 311
Jestli to dobře chápu, musela mít bývalá paní účetní pěkné manko v pokladně, když účtovala příjem peněz a fyzicky je nikdy neviděla. Koukla bych se, jak vypadala inventura pokladny na konci roku 2008? Neúčtovalo se tam o pohledávce za pokladníkem? Ale předpokládám,že inventury byly fingované a pokladna seděla na haléř:-)) V tom případě Vám asi nezbyde než zaúčtovat mimořádný výnos (z těch zaplacených faktur) a zdanit ho. No to jsou věci...
Doporučila bych následující, i když pracný postup, v konečném
důsledku to nebudete dělat 2x a bude vám sedět evidence.
Nařiďte( opravdu velmi tvrdě) mimořádné, řádné inventarizace.
Srovnejte evidenci fa, pokladny atd. Odešlete odběratelům i dodavatelům. Pak se teprve účtujte o rozdílech.
Pokud nebylo řádně účtováno podvojně, stejně vám to jinak nebude sedět
Děkuji za rady.. Bývalá externí účetní bohužel žádnou inventuru účtů nikdy nedělala. A pokladníkem nebyla, prostě zahrnula příjem peněz do pokladny a ani se jednatelů neptala. Inventura pokladny také neproběhla....
Přeji pěkný zbytek dne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2010 16:03
Dobrý den,
potřebovala bych Vaši radu. Před koncem roku jsem převzala PÚ od externí účetní a budu pořizovat celý rok 09 znovu (externí účetní zpracovála PÚ né moc dobře, takže se tato firma rozhodla na změně účetní). Zjistila jsem plno chyb v roce 09, ale naštěstí to budu předělávat, takže to opravím. Ale bohužel si nevím rady s jedním případem: k 1.1.09 je stav 311 cca 200.000,-Kč (jsou pohledávky z roku 2004 a 2005), novější pohledávky by měly být uhrazeny. Bohužel mi asi 6 lidiček uhradilo v lednu 09 faktury z roku 08, které bývalá účetní zaúčtovala v roce 08 211x311. Když jsem zjišťovala, na základě čeho provedla platbu přes pokladnu, sdělila mi, že bylo na faktuře uvedeno "hotově" a tak to zaúčtovala, faktura ale nebyla hrazena. S jednatelem o tomto nehovořila (no prostě jedním slovem "nepořádek"). No a mě jde o to, jak mám úhradu těchto faktur letos zaúčtovat, když to býv.úč.zaúčtovala v roce 08 (i když nebylo ve skutečnosti hrazeno). Nikdy jsem se s tím nesetkala..
Děkuji za Váš čas.