Rodičovská dovolená x dohoda o provedení

• (neregistrovaný)

3. 1. 2010 17:57

Dobrý večer, jsem na rodičovské dovolené - až do roku 2011. Nyní mě požádal zaměstnavatel, zda bych v lednu odkontrolovala skladové karty a střediska zakázek. Je to jiná práce , než na jakou mám pracovní smlouvu před nástupem na mateřskou. Otázka zní. Jakou formou zdokumentovat tuto práci, když by se jednalo pouze o 1 nebo 2 měsíce práce a ne delší dobu ? Dohodu o provedení práce? Kam to zaměstnavatel hlásí ? A kdybychom sepsali novou pracovní smlouvu, musí mě přihlásit zaměstnavatel na sociální a zdravotní ? Otázka také zní, můžu podepsat růžové prohlášení a uplatnit si vlastní odečet a zvýhodnění na 2 děti? Poté podat např. v roce 2010 přiznání a vyúčtovat odpočty a bonusy , když by má hrubá mzda činila více než 48.000,- Kč za rok? Přemýšlím a tápu. Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2010 18:07

J (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená x dohoda o prove
      Pro zaměstnavatele i pro vás by asi byla nejvýhodnější dohoda o provedení práce.Limit 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele by jste nemusela překročit.Z DPP se neplatí ani SP ani ZP, jenom se daní.Pokud máte u svého zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka, vztahuje se i na tuto DPP. Na daňové bonusy v jednotlivých měsících by jste měla nárok, pokud by zdanitelný příjem byl minimálně 4.000,- Kč.DPP zaměstnavatel nikam nehlásí.Jenom vy by jste měla tento příjem nahlásit při žádostech např.o přídavky na děti,nebo soc. příspěvek a pod.

• 3. 1. 2010 18:39

Martina222 (neregistrovaný)

Děkuji opravdu moc za rady. Ještě prosím, jakou daní by se tento příjem např. z DPP danil ? Zálohovou nebo srážkovou ? Pěkný večer.

• 3. 1. 2010 18:55

J (neregistrovaný)

Podle toho zda by bylo podepsané prohlášení poplatníka.Při podepsaném prohlášení je daň vždy zálohová (nebo žádná při uplatnění slev), při nepodepsaném prohlášení je do 5.000,- daň srážková nad 5.000,- daň zase zálohová.

• 3. 1. 2010 19:36

Martina222 (neregistrovaný)

Prohlášení podepíši. Bude se tedy danit zálohovou daní.
      A když pročítám ve starších diskuzích, zaměstnavatel by na konci roku vydal potvrzení o zdanitelnách příjmech z DPP a já si můžu když budu chtít podat daňové přiznání na fú. Na tomto potvrzení bude tedy v tomto případě pouze hrubá mzda a sražená daň zálohová. Nebude tam sociální a zdravotní pojištění,protože se z DOPP nepočítá že ?
      Nevadí,že budu pracovat pouze cca 2 měsíce - celkem do 150 hodin za rok ? Příjem z rodičáku se do daňového přiznání neuvádí že ?
      Moooc děkuji.Mě to vychází, že bych si mohla vydělat za leden a únor i víc než 48000, znamená to tedy , že mě fú vrátí i daňové bonusy a mě sraženou daň ?

• 4. 1. 2010 9:31

xy5

>Prohlášení podepíši. Bude se tedy danit zálohovou
      >daní.
      >A když pročítám ve starších diskuzích, zaměstnavatel
      >by na konci roku vydal potvrzení o zdanitelnách
      >příjmech z DPP a já si můžu když budu chtít podat daňové
      >přiznání na fú. Na tomto potvrzení bude tedy v tomto
      >případě pouze hrubá mzda a sražená daň zálohová. Nebude tam
      >sociální a zdravotní pojištění,protože se z DOPP
      >nepočítá že ?

ano, z DoPP se SP+ZP nesráží

>Nevadí,že budu pracovat pouze cca 2 měsíce - celkem do
      >150 hodin za rok ?
      Příjem z rodičáku se do daňového>přiznání neuvádí že ?
      >Moooc děkuji.Mě to vychází, že bych si mohla vydělat
      >za leden a únor i víc než 48000, znamená to tedy , že
      >mě fú vrátí i daňové bonusy a mě sraženou daň ?

nevadí, jak dlouho budete pracovat, DoPP je omezena 150 hod./rok, ale výše odměny by měla být přibližná, jako byste tu samou práci vykonávala na PP
      takže nevím, zda by odměna 48000Kč prošla případnými kontrolami OSSZ+ZP

pokud máte manžela nebo druha, který je zapsán v RL dětí a žijete všichni ve spol. domácnosti, potom si může daň. zvýhodnění uplatnit on (předáte jen potvrz. od svého zam-tele, že daň. zvýhodnění na děti neuplatňujete)
      pokud žijete sama s dětmi, potom si můžete daň.zvýhodnění na děti uplatnit již v daň.prohl. (měsíčně) a pokud bude Váš hrubý příjem alespoň 48000Kč/rok, potom máte nárok i na celor. daň. bonusy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).