Re: Rodičovská dovolená x dohoda o prove
Pro zaměstnavatele i pro vás by asi byla nejvýhodnější dohoda o provedení práce.Limit 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele by jste nemusela překročit.Z DPP se neplatí ani SP ani ZP, jenom se daní.Pokud máte u svého zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka, vztahuje se i na tuto DPP. Na daňové bonusy v jednotlivých měsících by jste měla nárok, pokud by zdanitelný příjem byl minimálně 4.000,- Kč.DPP zaměstnavatel nikam nehlásí.Jenom vy by jste měla tento příjem nahlásit při žádostech např.o přídavky na děti,nebo soc. příspěvek a pod.
Podle toho zda by bylo podepsané prohlášení poplatníka.Při podepsaném prohlášení je daň vždy zálohová (nebo žádná při uplatnění slev), při nepodepsaném prohlášení je do 5.000,- daň srážková nad 5.000,- daň zase zálohová.
Prohlášení podepíši. Bude se tedy danit zálohovou daní.
A když pročítám ve starších diskuzích, zaměstnavatel by na konci roku vydal potvrzení o zdanitelnách příjmech z DPP a já si můžu když budu chtít podat daňové přiznání na fú. Na tomto potvrzení bude tedy v tomto případě pouze hrubá mzda a sražená daň zálohová. Nebude tam sociální a zdravotní pojištění,protože se z DOPP nepočítá že ?
Nevadí,že budu pracovat pouze cca 2 měsíce - celkem do 150 hodin za rok ? Příjem z rodičáku se do daňového přiznání neuvádí že ?
Moooc děkuji.Mě to vychází, že bych si mohla vydělat za leden a únor i víc než 48000, znamená to tedy , že mě fú vrátí i daňové bonusy a mě sraženou daň ?
>Prohlášení podepíši. Bude se tedy danit zálohovou
>daní.
>A když pročítám ve starších diskuzích, zaměstnavatel
>by na konci roku vydal potvrzení o zdanitelnách
>příjmech z DPP a já si můžu když budu chtít podat daňové
>přiznání na fú. Na tomto potvrzení bude tedy v tomto
>případě pouze hrubá mzda a sražená daň zálohová. Nebude tam
>sociální a zdravotní pojištění,protože se z DOPP
>nepočítá že ?
ano, z DoPP se SP+ZP nesráží
>Nevadí,že budu pracovat pouze cca 2 měsíce - celkem do
>150 hodin za rok ?
Příjem z rodičáku se do daňového>přiznání neuvádí že ?
>Moooc děkuji.Mě to vychází, že bych si mohla vydělat
>za leden a únor i víc než 48000, znamená to tedy , že
>mě fú vrátí i daňové bonusy a mě sraženou daň ?
nevadí, jak dlouho budete pracovat, DoPP je omezena 150 hod./rok, ale výše odměny by měla být přibližná, jako byste tu samou práci vykonávala na PP
takže nevím, zda by odměna 48000Kč prošla případnými kontrolami OSSZ+ZP
pokud máte manžela nebo druha, který je zapsán v RL dětí a žijete všichni ve spol. domácnosti, potom si může daň. zvýhodnění uplatnit on (předáte jen potvrz. od svého zam-tele, že daň. zvýhodnění na děti neuplatňujete)
pokud žijete sama s dětmi, potom si můžete daň.zvýhodnění na děti uplatnit již v daň.prohl. (měsíčně) a pokud bude Váš hrubý příjem alespoň 48000Kč/rok, potom máte nárok i na celor. daň. bonusy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2010 17:57
Dobrý večer, jsem na rodičovské dovolené - až do roku 2011. Nyní mě požádal zaměstnavatel, zda bych v lednu odkontrolovala skladové karty a střediska zakázek. Je to jiná práce , než na jakou mám pracovní smlouvu před nástupem na mateřskou. Otázka zní. Jakou formou zdokumentovat tuto práci, když by se jednalo pouze o 1 nebo 2 měsíce práce a ne delší dobu ? Dohodu o provedení práce? Kam to zaměstnavatel hlásí ? A kdybychom sepsali novou pracovní smlouvu, musí mě přihlásit zaměstnavatel na sociální a zdravotní ? Otázka také zní, můžu podepsat růžové prohlášení a uplatnit si vlastní odečet a zvýhodnění na 2 děti? Poté podat např. v roce 2010 přiznání a vyúčtovat odpočty a bonusy , když by má hrubá mzda činila více než 48.000,- Kč za rok? Přemýšlím a tápu. Děkuji moc.