Silniční daň

• (neregistrovaný)

3. 1. 2010 19:24

Dobrý den, doslechla jsem se že OSVČ která nemá auto zahrunuté v majetku nemusí platit zálohy na silniční daň. Na konci roku podá přiznání a daň doplatí. Snažila jsem si tuto zprávu oveřit v zákonech ale neuspěšně. Je tato info správná? a pokud ano kde to bych našla.
    A další je že muže platit i denní sazbu 25,-, ale zákon říká že je to jen pro osobní auta zaměstnanců?

Děkuji za názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2010 19:35

Maxx (neregistrovaný)

Re: Silniční daň
      Zálohy platit nemusíte, ale napočítají Vám potom úrok z prodlení. Lepší varianta je zaplatit v termínu první zálohy silniční daň na celý rok "dopředu".
      Ano, OSVČ, která používá auto nezahrnuté do majetku může použít sazbu 25 Kč na den (místo roční sazby), pokud to pro ni je výhodné.

• 3. 1. 2010 19:44

hakol (neregistrovaný)

díky, s temi zálohami jsem si to tak myslela, ale s tou denní sazbou, však zákon říká že zaměstnavatel za zaměstnance. nebo je to uvedeno jinde než v zákoně?

• 3. 1. 2010 22:28

Zdena R (neregistrovaný)

Denní sazbu může uplatnit pouze zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla.

OSVČ musí použít roční sazbu.

• 4. 1. 2010 11:33

Maxx (neregistrovaný)

Ano, Zdena má pravdu, zase to mám špatně. A to už mi to jednou FÚ vrátil a letos jsem to zase blbě navedla. Omlouvám se za bludy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).