Re: Dodatečné zdanění mzdy za rok 2009??
jestli u vás podepsala prohlášení poplatníka,tak jste všechno udělala správně, to že podává dańové přiznání,neznamená,že nemůže mít u Vás podepsané prohlášení,to se vzájemně nevylučuje.
Něco jiného je jestli podepsala prohlášení ještě někde jinde.
Vy se musíte řídit tím,že má u Vás podepsané prohlášení poplatníka
nic,psala jsem Vám ,že podepsané prohlášení poplatníka podání daňového přiznání se vzájemně nevylučuje.
tzn. že je v pořádku že u vas podepsala prohlášení a bude podávat daňové přiznání,
Děkuji za odpovědi.Jen si jestě upřesním.....potvrzení o zdanitelných příjmech se vystavuje pouze při měsíčním výdělku vyšším než 5000,-?Je to tak?
Ještě k tomu ŽL.....pořád mi opakovala,že slevu na popl.chce uplatnit na ŽL,tak ji mám výdělek od ledna danit?????
Pokud má podepsané prohlášení, zdaňujete zálohou daní i výdělek pod 5000 Kč. Tak vystavíte potvrzení i tento výdělek (daň tam míz žádnou nebude - při výdělku cca 800/měs.)
Zkuste se podívat, jak vypadá daň. přiznání FO. Sečete se příjem za zaměstnání §6 s příjmem za ŽL §7. Z tohoto součtu se vypočítá daň a z té se odečte sleva na poplatníka. Znovu opakuji - paní uklizečka Vás MATE!!!! SLevu si nemůže uplatnit z jednoho příjmu, ale ze součtu všech zdanitelných příjmů, které v daném roce dosáhne.
pokud má u Vás podepsané daň.prohl. (může mít podepsané vždy jen u 1 zam-tele, pokud jich má více souběžně), takže, pokud má zaměstnání jen u Vás a potom podniká, potom může mít podepsané daň.prohl. u Vás a Vy jí budete uplatňovat slevu na poplatníka
potvrz. o zdanitelných příjmech vyplňujete vždy, když je podepsané daň. prohl. a požádá si o něj - na výši výdělku nezáleží (nežádá u Vás o RZD)
potvrz. o zdan. př. byste nevyplňovala v případě, že by u Vás neměla podeps. daň.prohl. a měla příjem do 5000Kč, tzn. bylo by daněno srážkovou daní (ta je konečná, nejde do roč.zúčt.)
paní tedy nebudete provádět RZD, protože má povinnost podávat daň.př. na FÚ - tam si uplatní celoroční slevu na poplatníka a příp. další slevy dané zákonem
pro letošní rok budete postupovat stejně - pokud nemá jiného zam-tele, může u Vás podepsat daň.prohl. a budete danit zálohovou daní (uplatníte slevu na popl.)
Potvrzení o zdanitelných příjmech se vydává při zdaňování zálohovou daní a je jedno jestli byl příjem do 5000,- nebo nad.
Od ledna budete danit vždycky, jenom podle toho, jestli budete mít podepsané prohlášení poplatníka nebo ne ,budete daň zálohová nebo srážková.Domluvte se s ní, zda bude chtít podepsat v roce 2010 prohlášení poplatníka nebo ne a podle toho budete postupovat. Jestli chtěla v roce 2009 jenom podepsat prohlášení a nechtěla zároveň uplatňovat slevy na děti, neměla si to v prohlášení zaškrtnout.Nebo co vlastně měla v prohlášení zaškrtnuté?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 1. 2010 8:17
Dobrý den,prosím o radu....mám zaměstnance na DPP/uklízečka/,výdělek měsíčně asi 800,-,za rok 5800,-.podepsala prohlášení,je část inv.důch.Mzdy za prosinec mám již hotové.Teď mi poslala sms,že chce zdanit výdělek za rok 2009,prý podává daň.přiznání ,kde uplatňuje slevu na dani a nemůže ji tudíž uplatnit u nás.Peníze na daň mi prý poskytne.vůbec tomu nesmyslu nerozumím.Co můžu dělat????Když¨u nás podepisovala Prohl.polatníka dušovala se,že jiné zam.nemá.Vystavila bych ji pouze potvrzení o výdělku.Děkuji Petra