Výpočet nemocenské

• (neregistrovaný)

4. 1. 2010 17:06

Dobrý den,

mám zaměstnance, který je na neschopence od 4.12.2009. Za první 3 dny měl 26 hodin, takže hrubá mzda bude 2600,- Kč. Z této částky odvedu 4,5 a 6,5% a zálohu na daň (pokud se nemýlím). Z nemocenské se nic neodvádí. Jde mi o to, že nedosáhne tedy minimální mzdu a to každý měsíc z jeho mzdy odvádím 4000,- Kč výživné a pak ještě exekuci. Mohu to výživné strhnout z té jeho nemocenské za 14 dní?

A ještě to důležitější - jak tu nemocenskou vypočítat? Sečtu hrubé mzdy (vyměřovací základ pro pojistné) za předcházející čtvrtletí tzn. 7.-9. měsíc, vydělím ho odpracovanými hodinami nebo dny (?) a pak?

Prosím, poraďte...

Děkuji, Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2010 20:15

Ira (neregistrovaný)

Re: Výpočet nemocenské
      tak že od 4.12. 2009 je 3 dny - to 6.12.09 bez koruny, od 7.12.09
      do 17.12.09 má náhradu ve výši 60 % VZ, a od 18.12.2009 mu platí OSSZ nemocenskou.
      Z náhrady a výdělku lze odváďě, ale musí být splněna podmínka životního nesraž. minima. Dále je pak už na OSSZ zda bude něco posílat na výživné. Já jim ofotim výměr, a pak odešlu. Záleží na tom, zda se jedná o dlouhodobě nemocného, jinak to nemá cenu.
      Na výpočet nemocenské se podívejte na web a nebo přímo do diskuze. Tam se počítá vyměřovací základ ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).