Re: výplata nemocenské
Zaměstnavatel vyplací pouze 14 dní náhradu, od 15. dne náleží nemocenské, které vyplácí příslušná OSSZ, u které je přihlášen k pojištění zaměstnavatel. Důležité je, zda zaměstnavatel odevzdal všechny kompletní podklady pro výplatu. Doporučuji se v první řadě zeptat zaměstnavatele, zda tak učinil a zeptat se ho, u které příslušné OSSZ jste přihlášena. Pokud Vám zaměstnavatel sdělí, že vše řádně odevzdal, obraťte se s dotazem na příslušnou OSSZ.
Tak pokud nevíte, na které OSSZ jste přihlášena, doporučuji se se svým dotazem obrátit na call centrum ČSSZ +420 840 406 040
http://www.cssz.cz/cz/novinky/
HK by mohl být Hradec Králové, ale doporučuji call centrum, oni Váš dotaz předají k vyřízení příslušné OSSZ.
Co se týká nevyplacené náhrady zkuste se obrátit na Úřad práce dle sídla zaměstnavatele. Víc v tomto neporadím, ale třeba se k diskuzi ještě někdo připojí. Nebo si to zkuste vygooglovat, myslím, že tam odpověď najdete.
Takže Vy jste nedostala ani mzdu za listopadovou práci (tj. od 1. do 9. 11.)? Zároveň s touto mzdou Vám měl vyplatit náhradu mzdy za nemoc od 10.11. do 23.11., pokud jste mu k 23.11. donesla od lékaře průkaz o trvání pracovní neschopnosti (tzv. lístek na peníze). Náhrada se vypočítává v prvních 14 dnech nemoci za pracovní dny, z toho za první 3 pracovní dny nic - tj. bez náhrady. Takže Vám dluží celou listopadovou výplatu?
Do dnešního nemám ani listopadovou výplatu a ani vyplacenou nemocenskou za měsíc listopad.A momentálně se mnou zaměstnavatel odmítá komunikovat.A již v říjnu jsem měla problém s vyplacením výplaty.Tu mi sice vyplatil,ale až 5dní po výplatním termínu a to jsem musela být velice důrazná,nehledě na to že mi z této výplaty udělal nějaké srážky,které mi do dnešního dne neobjasnil.
Nojo, takže problém není v tom, že by Vám nevypočítal náhradu za nemoc, ale v tom, že prostě nezaplatil nic, protože pravděpodobně nemá peníze. Sama píšete, že i za říjen zaplatil pozdě. Takže nezbude, než být opět důrazná a výplatu požadovat. Můžete mu pohrozit, že jestli nezaplatí ani do 15.1. (tedy 15 dnů po splatnosti), že zrušíte pracovní poměr dle Zákoníku práce § 56 písm. b) a přijde ho to dráž, protože Vám tím pádem vznikne nárok na odstupné. Také můžete pohrozit tím, že se obrátíte na oblastní inspektorát se stížností a oni mu provedou kontrolu (jenže to byste si moc nepomohla, protože oni by mu akorát dali pokutu, ale peníze pro Vás by nevymohli). Pokuste se nejprve domluvit mu po dobrém.
jeste jedna rada nez soudni. ;-) najdete si druheho takoveho poskozeneho zamestnance. dejte dohromady insolvenci na zamestnavatele ze vam dluzi mzdu. na insolvenci se plati vstupni poplatek myslim 50.000,- ale uz jsem videl, ze kdyz zduvodnite, ze proste nemate z ceho je dat, tak je soudce i odpustil. pokud najdete druheho takoveho zamestnance, tak za pozeptani na soude taky nic nedate. zamestnavatel vam jiste hodne podekuje, kdyz bombardovani dodavatelu odolava vsemocne a to ze do insolvence ho hodi zamestnanci ho ani nenapadlo. ted me tak napada. podivejte se, jestli uz v insolvenci neni, ci likvidaci ci konkurzu.
Na neplatícího zaměstnavatele platí jen jedno - prostě jej nahlásit na Úřad práce. Pravděpodobně nejste jediný zaměstnanec s tímto problémem. Úřad práce provede šetření a případně Vám a ostaním zaměstnancům vyplatí mzdu a vymáhat jí bude od zaměstnavatele on. Státní úřady mají v případě insolvenčího řízení přednostní právo, takže se svých peněz domohou snáze.
Na OSSZ zajděte též, ale zde je možné že ještě neuplynulo 30 dnů, které OSSZ má na vyplacení dávky. Pokud byl papír na peníze odevzdánán vašim zaměstnavatelem např. až 15.12.2009 - dávky lze vyplatit až 14.1.2010. V tomto případě je úplně jedno, kdy jste jej odevzdala zaměstnavateli, čas běží až od okamžiku doručení OSSZ.
Pokud marodíte dám - doneste papír na peníze za prosinece na OSSZ osobně a nechte si na podatelně potvrdit kopii.
Kdepak, na neplatícího zaměstnavatele žádný úřad práce neplatí, ÚP už totiž neprovádí kontroly dodržování pracovněprávních vztahů. Tyto provádí oblastní inspektoráty, ale jak už jsem psala, výplatu zaměstnancům nevymůžou. Jen udělají kontrolu a dají pokutu. Tím pádem se opět na zaměstnance nedostane peněz. Úřad práce ani zaměstnancům jen tak dlužnou mzdu nedoplatí. To udělá ÚP jen tehdy, když je podán na zaměstnavatele návrh na insolvenci, jak píše alešek, a to vyplacení dlužných mezd má svůj limit. Jaký je poplatek ale nevím, ale dělalo se to tak, že zaměstnanci podali návrh, tím pádem se mohli u ÚP přihlásit o dlužné mzdy (samozřejmě museli doložit výši mzdy). Dlužné mzdy jim byly úřadem práce vyplacené, ale protože nezaplatili poplatek soudu za návrh na konkurs (dnes insolvence), tak soud zase návrh zrušil. ÚP se pak stane věřitelem toho zaměstnavatele. Ještě k té nemocenské vyplácené sociálkou - není pravda, že nemocenské dávky lze vyplatit až za 30 dnů od doručení dokladů sociálce. Lze je pochopitelně vyplatit dříve, průběžně, ale sociálka má na to 30 dnů, takže když nestíhá, vyplácí je až v tom nejzazším termínu a ani ten mnohdy nestíhá a vyplácí ještě později.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2010 18:53
Dobrý den byla jsem nemocná od 1.10.2009 do 31.12.2009 a zaměstnavatel mi do dnešního dne nezaplatil nemocenskou.Co mám dělat a jak postupovat?