Re: stavební firma - dph
Toto se jiz resilo pri prechodu z 5% na 9%. Svym klientum jsem radil, at do smluv davaji cena bez dph + platna sazba dane. Vim ze u BD je v tom problem, protoze je zajima konecna cena. oni si na zadne DPH nehrajou. pokud se jim to ale vysvetli, tak problem byl zatim od te doby jen s jednim BD, ktery smlouvu nechtel podepsat. Byl jsem poucen od pravnika, ze cena sjednana je cena konecna. Me take nezajima kdyz prijdu do kramu jestli rohlik za 2,- je s 9% nebo s 10%. To ze stavebni firma si do smlouvy napise, tj. 2.000.000,- + 180.000,- 9% DPH celkem 2.180.000,- mi nic jako neplatci dph a konecnemu spotrebiteli nerika. pro me je dulezite 2.180.000,-. pravnik mi rekl. ze u soudu by to vysoudil. ale znate to. co pravik to nazor. ja byt na strane BD tak proste po vas jdu a zaplatim jen 2.180.000 a budu si joooo hlidat viceprace aby jste si tam to 1% nedobrali jinak. byt na strane stavebnika tak jednak uz tam davno mam to co jsem psal na zacatku a kdyz ne. tak pekne jednam s BD a snazim se je presvedcit na dodatek ke smlouve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 1. 2010 23:36
Prosím-stavební firma má od roku 2009 smlouvy na akce pro rok 2010. Na smlouvách je uvedeno 9% DPH (převážně BD) Rozumím tomu dobře, že od roku 2010 budeme fakturovat s 10% DPH aniž by to bylo ve smlouvě? Máme udělat dodatek smlouvy? Dále pokud již máme část zakázek vyfakturováno v roce 09 s 9 %, tak v roce 2010 budeme dofakturovávat s 10% bez ohledu na smlouvu z roku 2009? Moc děkuji
Minda