Hlavní navigace

Hmotná odpovědnost-srážka ze mzdy

  • (neregistrovaný)

    5. 1. 2010 7:31

    Dobrý den, potřebuji poradit, setkávám se s tímto případem poprvé...
    Zaměstnanec má ve smlouvě podepsanou také hmotnou odpovědnost, nyní nastala situace, že ztratil tržbu. Za-tel chce udělat jednorázovou srážku ze mzdy (ještě v prosinci). Prosím o radu, jestli můžu srážku udělat jen na základě hmotky. A dále je to srážka ze mzdy před zdaněním nebo po zdanění?

    Děkuji za vaše rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2010 7:32

      AM (neregistrovaný)

      Re: hmotná odpovědnost-srážka ze mzdy
      Bez souhlasu zaměstnance múžete provést pouze srážky uvedené v § 147 ZP. To, že má zam-nec dohodu o odpovědnosti, znamená, že musí schodek uhradit, ale nikoliv, že si schodek zam-tel strhne ze mzdy bez souhlasu zam-ce. Musíte s ním písemně uzavřít dohodu o srážce ze mzdy podle § 327 ZP (viz §§ 145 - 150 ZP).
      Případnou srážku ze mzdy srážíte z čisté mzdy a pak se s ní nakládá stejně jako s jinými exekucemi, výkonem rozhodnutí apod. (pořadí srážek, nezabavitelné části mzdy, atd.).

    • 20. 1. 2010 15:02

      Spuname (neregistrovaný)

      Re: hmotná odpovědnost-srážka ze mzdy
      Já mám dotaz, zda může zaměstnavatel zaměstnance postihnout srážkou z prémiové částky mzdy za neplnění svých pracovních povinností (lze toto i u měsíční mzdy?). Je vůbec někde v ZP stanoveno, že může být hodinová mzda= základní+prémie, jak to bývalo dříve kvůli těmto postihům, nebo "co není zakázáno, je dovoleno"... nikde to nemohu v ZP najít. Díky moc za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).