Prodej skladových zásob a jejich zdanění

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 12:44

Dobrý den, osvč končí s podnikáním a chce prodat skladové zásoby, prodá je v nákupních cenách . Jak je to se zdaněním v daňovém přiznání, když nový majitel bude splácet tyto zásoby na základě smlouvy měsíčně???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 14:05

tara (neregistrovaný)

Re: prodej skladových zásob a jejich zda
      pokud je prodá ještě v době podnikání, vystaví fakturu a při skončení podnikání , zvedne základ daně o tuto pohledávku. V daňovém přiznání se tato pohledávka objeví v tabulce E. Úpravy podle §5,a 23 zákona. I když je prodá po ukončení podnikání bude muset tyto zásoby dodanit. To , že je dostane zaplacené formou splátek nemá vliv na DPFO.

• 5. 1. 2010 14:13

kopretina (neregistrovaný)

děkuji přesně jak píšete prodá je v době podnikání a potom teprve ukončí svou činnost, takže je to klasická pohledávka do daňového přiznání, ještě mám jeden dotaz, když dělá inventuru skladu a prodejny tak je toho hrozně moc, musí vystavit fakturu novému majiteli do podrobna rozepsanou položku po položce i s rozpisem dph, nebo stačí když dph udělá poměrem dle přiznání k dph za celý rok a přiloží seznam zásob jako přílohu?

• 5. 1. 2010 14:36

tara (neregistrovaný)

fakturu vystaví na základě přílohy s tím, že na faktuře bude uvedený základ daně a daň na výstupu. Na příloze nemusí být uvedeny položky v cenách s DPH, ale musí být jednotlivě rozepsány název , měrná jednotka , množství, cena .....atd.

• 5. 1. 2010 14:45

kopretina (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, osvč končí s podnikáním a chce prodat
      >>>>skladové zásoby, prodá je v nákupních cenách . Jak je
      >>>>to se
      >>>>zdaněním v daňovém přiznání, když nový majitel bude
      >>>>splácet tyto zásoby na základě smlouvy měsíčně?
      >>>pokud je prodá ještě v době podnikání, vystaví
      >>>fakturu
      >>>a při skončení podnikání , zvedne základ daně o tuto
      >>>pohledávku. V daňovém přiznání se tato pohledávka
      >>>objeví v tabulce E. Úpravy podle §5,a 23 zákona. I
      >>>když je
      >>>prodá po ukončení podnikání bude muset tyto zásoby
      >>>dodanit. To , že je dostane zaplacené formou splátek
      >>>
      >>>nemá vliv na DPFO.
      >>
      >>děkuji přesně jak píšete prodá je v době podnikání a
      >>potom teprve ukončí svou činnost, takže je to
      >>klasická
      >>pohledávka do daňového přiznání, ještě mám jeden
      >>dotaz, když dělá inventuru skladu a prodejny tak je
      >>toho
      >>hrozně moc, musí vystavit fakturu novému majiteli do
      >>podrobna rozepsanou položku po položce i s rozpisem
      >>dph,
      >>nebo stačí když dph udělá poměrem dle přiznání k dph
      >>za celý rok a přiloží seznam zásob jako přílohu?
      >
      >fakturu vystaví na základě přílohy s tím, že na
      >faktuře bude uvedený základ daně a daň na výstupu. Na
      >příloze nemusí být uvedeny položky v cenách s DPH, ale
      >musí být jednotlivě rozepsány název , měrná jednotka ,

>množství, cena .....atd.

to samozřejmě na inventurním seznamu je, podle toho bude vystavovat fakturu , to bude podklad k fakturaci
      když tak o tom víte , ještě se vás zeptám jak má zjistit zůstatkovou cenu majetku, když se žádný neodepisoval, je to všechno drobný majetek, jedná se o chladící vitríny, mrazáky, jak určí zůstatkovou cenu aby to také prodal následujícímu majiteli, když on to chce?

• 5. 1. 2010 15:14

tara (neregistrovaný)

záleží na jaké ceně se dohodnou, bude se jednat o smluvní cenu,
      DM pokud ho dáváte přímo při nákupu do spotřeby žádnou zůstatkovou hodnotu nemá

• 6. 1. 2010 13:00

MI (neregistrovaný)

dobrý den, dovolím si vstoupit do Vaší diskuse s drobným dotazem. Mám podobný problém. Jedná se mi o sportovce, který ukončuje k 31.12.2009 smlouvu s hokejovým klubem. Také mu ale nějaké peníze ještě dluží a vyplatí mu je až v průběhu roku 2010. Výdaje uplatňuje paušálem. Takže má příjmy např. 100 000, výdaje dám procentem (nyní je 60%)-takže 60 000. ZD je tedy 40 000. Dluží mu ještě 50 000, tuto částku uvedu do té tabulky E a tím se mi tedy zvyšuje ZD na 90 000. Jak to bude s přehledem na PSSZ a VZP, do kolonky příjmy dám 150000 a výdaje 60 000, aby mi vyšel stejný rozdíl mezi příjmy a výdaji - tedy ZD??? Co by se ale stalo, kdyby mu již tyto peníze nezaplatili??? Moc bych byla ráda za radu. Dnes mi totiž na VZP řekli, ať to u nich ukončím až k 31.1.2010 (zaplatit zálohu) a pak ty příjmy, které by byly zaplaceny, by se přiznaly do činnosti za leden. Na dotaz, zda by nevadilo, že by ukončení na FÚ bylo k 31.12.2009 a na VZP k 31.1.2010, mi bylo řečeno, že je to jedno. Ale mě se to nezdá. Je mi jasné, že ty pohledávky v DAp zdaním, nevím, ale zda je to stejné i vzp a PSSZ při ukončení činnosti, zda také tyto pohledávky přiznávám do příjmů. Moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).