Plný invalidní důchod

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 14:51

Prosím o informaci. Je mi 62 let, a mám již několik let plný invalidní důchod. Měl bych už dávno nárok na starobní, jelikož jsem pracoval v dolech. Musím žádat o starobní, nebo mi plný invalidní zůstane? děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2010 10:48

AM (neregistrovaný)

Re: plný invalidní důchod
      Do 31.12.2009 platilo, že plně inv.důchodce si MOHL (ale nemusel) při dosažení důchodového věku požádat o starobní D a ČSSZ provedla výpočet SD,porovnala s dosud pobíraným PID a přiznala důchod výhodnější pro občana, tj. buď PID v dosavadní výši ponechala nebo přiznala vyšší SD. Takže důchodce nemohl na tomto přepočtu nikdy prodělat (mám v rodině případ, kdy SD byl o 1500 Kč měsíčně vyšší než PID, ale je to individuální podle délky pobírání PID, výše příjmů v rozhodném období, atd.). O přepočet se může požádat dokonce až 3 roky zpět, pokud důchodce dovršil důch. věk už v této době.Když vyšel vyšší PID, mohl ho důchodce pobírat až "do smrti" a o SD vůbec nežádat.
      Od 1.1.2010 nárok na ID zaniká ze zákona dovršením věku 65 let a starobní důchod se přizná ve výši vypláceného PID. Pravděpodobně, kdo si nepožádá o SD (aby se asi udělal přepočet z PID na SD),ten bude mít automaticky SD ve výši PID.

Doporučuji obrátit se na Vaši OSSZ (nejlépe s výměrem PID), aby Vám poradili, zda stále platí možnost přepočtu a odkdy si máte požádat o SD, zda letos, nebo od nějakého data v minulých 3 letech (záleží také na tom, zda jste pracoval a v jakém prac.práv. vztahu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).