Re: Mteřská dovolená-držení pracovního m
Zaměstnakyně má po návratu z MD, tj. po 28 nebo 37 týdnech, nejde-li o některou ze zákonných výjimek, právo na to, aby ji zaměstnavatel zařadil na původní práci a pracoviště, na kterém pracovala před odchodem na MD. Není-li to možné z důvodu, že daná práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zaměstnavatel ji zařadí podle PS (tedy už nikoliv na "tutéž židli"). Vrací-li se kdykoliv později, než odpovídá prvnímu pracovnímu dni po skončení MD (dítěti je rok, 2, 3 apod.), toto silné postavení už nemá a zaměstnavatel je povinen ji zařadit podle PS. Právo na původní židli už nemá, toto její zařazení už není vynutitelné. § 47 ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 1. 2010 15:04
Chtěla jsem se zeptat,nastupuji na mateřskou dovolenou.A nevím jak dlouho mi zaměstnavatel musí držet mé původní místo.Někde jsem slyšela že mi moje místo musí držet jen půl roku a pak mě může přeřadit na jakékoliv místo bude chtít.To znamená že až se vrátím z mateřské dovolené tak můžu mít u nš´ěch úplně jiné místo.Co je na tom pravdy a kde v zákoníku práce se to případně píše ty podmínky o mateřské dovolené a držení místa.Děkuju moc