Mteřská dovolená-držení pracovního místa

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 15:04

Chtěla jsem se zeptat,nastupuji na mateřskou dovolenou.A nevím jak dlouho mi zaměstnavatel musí držet mé původní místo.Někde jsem slyšela že mi moje místo musí držet jen půl roku a pak mě může přeřadit na jakékoliv místo bude chtít.To znamená že až se vrátím z mateřské dovolené tak můžu mít u nš´ěch úplně jiné místo.Co je na tom pravdy a kde v zákoníku práce se to případně píše ty podmínky o mateřské dovolené a držení místa.Děkuju moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 15:27

VH

Re: Mteřská dovolená-držení pracovního m
      Zaměstnakyně má po návratu z MD, tj. po 28 nebo 37 týdnech, nejde-li o některou ze zákonných výjimek, právo na to, aby ji zaměstnavatel zařadil na původní práci a pracoviště, na kterém pracovala před odchodem na MD. Není-li to možné z důvodu, že daná práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zaměstnavatel ji zařadí podle PS (tedy už nikoliv na "tutéž židli"). Vrací-li se kdykoliv později, než odpovídá prvnímu pracovnímu dni po skončení MD (dítěti je rok, 2, 3 apod.), toto silné postavení už nemá a zaměstnavatel je povinen ji zařadit podle PS. Právo na původní židli už nemá, toto její zařazení už není vynutitelné. § 47 ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).