Srážky - prosím i o váš názor

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 16:22

Dobrý den, prosím o radu ohledně srážek ze mzdy našeho zaměstnance. Jako první nám byla doručena exekuce na vystěhování z bytu, což je nepřednostní pohledávka. Jako druhé v pořadí nám bylo doručeno usnesení soudu o výživném, což je pohledávka přednostní. Jak teď srážet? Exekutor říká, že mám hledět na pořadí, poslat mu první třetinu ze sražené částky a druhou třetinu poslat na výživné, i když tato druhá třetina nestačí na jeho pokrytí. Advokátka zabývající se rodinným právem říká, že mám srazit na výživné co nejvyšší částku a zbytek poslat exekutorovi, což v našem případě znamená 0 Kč. Kdo má pravdu?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 16:36

RenataH (neregistrovaný)

Re: Srážky - prosím i o váš názor
      Vzhledem k tomu, že výživné má absolutní přednost, hlasuji pro advokátku.

• 5. 1. 2010 16:44

Petra. (neregistrovaný)

Já jsem si to taky tak myslela, říkala jsem svůj názor i exekutorovi. Ten ale trval na tom, že je důležitější pořadí, četl mi do telefonu i zákony. Neopomněl zmínit, že bychom z případné chyby mohli mít problémy. Přijde mi, že chtějí svoje peníze za každou cenu, tak vykládají nepřesnosti. Mívali jsme zaměstnance se stejnými srážkami, vždy jsem oznámila, že nemůžu kvůli výživnému srážet a každý to vzal bez řečí, jen tenhle má problém. Když to vezmete selským rozumem - čekala by matka s dítětem X let, než si bývalý manžel poplatí exekuce? Vždyť by to dítě bylo dospělé, než by se na něho dostala řada. Navíc by na výživném stále narůstal dluh. Zítra zkusím zavolat ještě na soud a znovu na exekuční úřad, třeba jsme se s pánem jen nepochopili. Sice jsem mu slíbila, že si to opravím a srážku pošleme, ale pořád mi to vrtá hlavou a nejsem si jistá, že má pravdu...

• 5. 1. 2010 18:15

ilča (neregistrovaný)

Taky se přikláním k advokátce,
      vždy se platí přednostní a pak nepřednostní

• 5. 1. 2010 21:13

... (neregistrovaný)

Pravdu má exekutor, pořadí je do výše jedné třetuiny na prvním místě. Od data doručení exekuce pro výživné přeskakuje výživné vždy jakoukoli exekuci (i přednostní nevýživovou), ale ne zcela, tj. 1 třetina zbyde na exekuci doručenou nejdříve. Odpověď najdete v §280 odst.1 OSŘ:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h2.aspx

Program na stáhnutí s rozpočítáním srážky mezi výživné a ostatní pohledávky je možno stáhnout z adresy:
      http://rapidshare.com/files/182575626/Srazka_ze_mzdy.xls
      Special edition verze:
      http://rapidshare.com/files/254572652/Srazka_ze_mzdy_SE.xls
      (kliknout na ikonu Free user, následně na Download=bílou šipku v modrém kruhu)

• 6. 1. 2010 8:40

RenataH (neregistrovaný)

Tak to vidíte - exekutor bude mít své peníze a děti se půjdou pást...

• 6. 1. 2010 9:08

VH

>>>>>Vzhledem k tomu, že výživné má absolutní přednost,
      >>>>>hlasuji pro advokátku.
      >>>>Já jsem si to taky tak myslela, říkala jsem svůj
      >>>>názor
      >>>>i exekutorovi. Ten ale trval na tom, že je
      >>>>důležitější
      >>>>pořadí, četl mi do telefonu i zákony. Neopomněl
      >>>>zmínit, že bychom z případné chyby mohli mít
      >>>>problémy.
      >>>>Přijde mi, že chtějí svoje peníze za každou cenu, tak
      >>>>vykládají nepřesnosti. Mívali jsme zaměstnance se
      >>>>stejnými
      >>>>srážkami, vždy jsem oznámila, že nemůžu kvůli
      >>>>výživnému srážet a každý to vzal bez řečí, jen tenhle
      >>>>má
      >>>>problém. Když to vezmete selským rozumem - čekala by
      >>>>matka
      >>>>s dítětem X let, než si bývalý manžel poplatí
      >>>>exekuce?
      >>>>Vždyť by to dítě bylo dospělé, než by se na něho
      >>>>dostala řada. Navíc by na výživném stále narůstal
      >>>>dluh.
      >>>>Zítra zkusím zavolat ještě na soud a znovu na
      >>>>exekuční
      >>>>úřad, třeba jsme se s pánem jen nepochopili. Sice
      >>>>jsem
      >>>>mu slíbila, že si to opravím a srážku pošleme, ale
      >>>>pořád mi to vrtá hlavou a nejsem si jistá, že má
      >>>>pravdu...
      >>>Taky se přikláním k advokátce,
      >>>vždy se platí přednostní a pak nepřednostní
      >>
      >>Pravdu má exekutor, pořadí je do výše jedné třetuiny
      >>na prvním místě. Od data doručení exekuce pro výživné
      >>přeskakuje výživné vždy jakoukoli exekuci (i
      >>přednostní
      >>nevýživovou), ale ne zcela, tj. 1 třetina zbyde na
      >>exekuci doručenou nejdříve. Odpověď najdete v §280

>>adresy:
      >>http://rapidshare.com/files/182575626/Srazka_ze_mzdy.xls
      >>Special edition
      >>verze:
      >>
      >>http://rapidshare.com/files/254572652/Srazka_ze_mzdy_SE.xls
      >>(kliknout na ikonu Free user, následně na
      >>Download=bílou šipku v modrém kruhu)
      >Tak to vidíte - exekutor bude mít své peníze a děti se
      >půjdou pást...

Nechápu, proč takto reagujete - postup při provádění srážek ze mzdy a jiných příjmů je pro ty, kdo umějí číst, srozumitelně popsán v OSŘ.

• 6. 1. 2010 9:23

Petra. (neregistrovaný)

Reagují na dotaz, protože chtějí pomoct. Nevědomost je lidská, nikdo nezná všechno. Já jsem OSŘ četla, ale nebylo mi to jasné, když bylo napřed psáno, že pokud druhá třetina nestačí na pokrytí výživného, sráží se i z první třetiny společně s dalšími pohledávkami, a následně psali, že pokud má zaměstnanec více srážek, nehledí se na přednostní či nepřednostní, ale na pořadí a sráží se podle toho, kdy papír přišel. Toto mi říkal i exekutor. Bylo mi divné, v čem tedy vlastně spočívá slovo "přednostní", když to nakonec nemá význam. Ptala jsem se advokátky a ta mi řekla to, co je výše napsáno - úplně jiný názor. Chtěla jsem se zeptat i někoho dalšího, lidí, kteří se tímto také zabývají, aby se to rozsoudilo - víc hlav víc ví.

• 6. 1. 2010 9:37

RenataH (neregistrovaný)

Reaguji tak nejspíš proto, že mě naše zákony, které na jednu stranu tvrdí, že výživné má absolutní přednost a na druhou stranu přiznají peníze exekutorovi místo dítěti, dost štvou. Mám spousty různých exekucí, ale neustále mě šokuje, když vidím exekuci, kdy za jízdu načerno se z pokuty 1000 kč sráží exekuce za 22000 kč. Samozřejmě vím, že je to většinou blbost těch lidí, že si nevyřeší situaci dřív, dokud ještě exekuci nemají. Ale v tomto případě na to nakonec doplatí děti, resp. jejich matka.

• 6. 1. 2010 15:02

Petra. (neregistrovaný)

U nás je to taky tak, kolikrát se nestačím divit. Nedávno nám přišla exekuce na 2x 400 Kč za nějakou pokutu a k tomu přičtené exekuční náklady a příslušenství. Jsou z toho částky, které dotyčný bude platit nejmíň rok.

• 6. 1. 2010 9:10

Petra. (neregistrovaný)

Tak měl přece jen pravdu, vidíte, už bych to měla špatně. A teď se podívejte, kolik lidí by udělalo stejnou chybu jako já, kolik firem třeba sráží chybně. Na děti zbývá druhá třetina, takže se tak úplně pást nepůjdou, ale ta je kolem 700 Kč a výživné činí 1500... Je to postavené na hlavu, ale zákon je zákon, nic nenaděláme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).