Re: Opět odstupné
Přesně tak, odstupné a daň z něho přece není "mimo". Vezmete hrubé mzdy, k nim přičtete odvody zaměstnavatele, což je ta superhrubá mzda a přičtete odstupné (to nenavyšujete o odvody). Toto bude celkem daňový základ. A daň z odstupného je také zálohová daň. Ale jak to, že 6000? Vy jste mu neodečetl slevu na poplatníka?
Re: Opět odstupné
No právě že ne, protože jsem to nevěděl a raději jsem odvedl zálohu bez odečtu na poplatníka než abych odvedl případně víc... Udělám to tedy podle Vašich rad a odečty na poplatníka promítnu do ročního zúčtování, tím pádem se mu veškeré stržené zálohy vlastně vrátí zpět. Děkuji moc za Vaše podněty a přeji hezký den. J.i.r.k.a
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 1. 2010 17:45
Dobrý den, prosím o radu, zda do ročního zúčtování příjmů zaměstnance ze závislé činnosti vstupuje rovněž odstupné, které mu bude vyplaceno s prosincovou výplatou. Tzn.: SHM za rok 2009 byla 155 000 (nízká = dlouhodobá nemoc zaměstnance) sražené zálohy na DP byly 3600 Kč. K tomu ale přibylo odstupné cca 40 000, vyplacené ke konci roku 2009, z něhož se srazila záloha cca 6000. Je mi jasné, že po ročním zúčování mezd a odečtu slevy na dani dostane zaměstnanec vrácenu celou částku záloh = 3600 zpět - ale co s těmi 6000 daně z odstupného, které jsou jakoby "mimo". Jsou součástí celkové mzdy za rok 2009 a budu mu je tedy také vracet??? děkuji moc předem za odpovědi. J.i.r.k.a.