Opět odstupné

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 17:45

Dobrý den, prosím o radu, zda do ročního zúčtování příjmů zaměstnance ze závislé činnosti vstupuje rovněž odstupné, které mu bude vyplaceno s prosincovou výplatou. Tzn.: SHM za rok 2009 byla 155 000 (nízká = dlouhodobá nemoc zaměstnance) sražené zálohy na DP byly 3600 Kč. K tomu ale přibylo odstupné cca 40 000, vyplacené ke konci roku 2009, z něhož se srazila záloha cca 6000. Je mi jasné, že po ročním zúčování mezd a odečtu slevy na dani dostane zaměstnanec vrácenu celou částku záloh = 3600 zpět - ale co s těmi 6000 daně z odstupného, které jsou jakoby "mimo". Jsou součástí celkové mzdy za rok 2009 a budu mu je tedy také vracet??? děkuji moc předem za odpovědi. J.i.r.k.a.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 19:19

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Opět odstupné
      Přesně tak, odstupné a daň z něho přece není "mimo". Vezmete hrubé mzdy, k nim přičtete odvody zaměstnavatele, což je ta superhrubá mzda a přičtete odstupné (to nenavyšujete o odvody). Toto bude celkem daňový základ. A daň z odstupného je také zálohová daň. Ale jak to, že 6000? Vy jste mu neodečetl slevu na poplatníka?

• 10. 1. 2010 10:13

J.i.r.k.a. (neregistrovaný)

Re: Opět odstupné
      No právě že ne, protože jsem to nevěděl a raději jsem odvedl zálohu bez odečtu na poplatníka než abych odvedl případně víc... Udělám to tedy podle Vašich rad a odečty na poplatníka promítnu do ročního zúčtování, tím pádem se mu veškeré stržené zálohy vlastně vrátí zpět. Děkuji moc za Vaše podněty a přeji hezký den. J.i.r.k.a

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).