Fond prac.doby-kuchař,číšník

• (neregistrovaný)

5. 1. 2010 21:13

prosím o radu, vím že tzv. měsíční fond prac. doby ZP nezná, ale mám problém na hotelu, zaměstnanci mají měsíční mzdu, ale jsou stále dohady s fondem pr. doby. př: kuchaři, čísníci, pokojské dělají tzv dlouhý a krátký týden, nerovnoměrně rozvržená doba, já chápu, že měsíční fond je vč.svátku, čili prosinec 184h a bud někdo ve svátek pracuje pak má nárok na náhradní volno a ten komu svátek připadl den volna mezi směnami, tak odpracuje za prosinec celých 184 h . Ale zaměstnanci křičí, že v kancelářích odpracují jen 168 h a oni musí 184 h. Volala jsem i jiným mzdovkám a ti mi také řekli, že při měsíční mzdě je tzv fond bez svátků, mě to ale přijde dost zastaralý názor, prostě se řídím rozpisem směn a pak to teprve řeším dál jestli někdo svátek pracoval či ne ale fond je prostě 184 h za prosinec poradí mi někdo prosím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2010 22:23

Ivs (neregistrovaný)

Re: fond prac.doby-kuchař,číšník
      Nevím jestli odpovím dobře, třeba to nějaká zkušenější mzdovka doplní. Záleží na tom, co mají vaši zaměstnanci v pracovní smlouvě. Předpokládám, že tam mají, že pracovní doba je 40 hod. týdně a je nerovnoměrně rozvržená. Zpravidla také vychází, že odpracují nejen krátký a dlouhý týden, ale v jednom měsíci více hodin a v jiném méně. Proto se mi u vás nezdá, že kuchaři a číšníci mají měsíční mzdu. Dle mého názoru by měli mít při nerovnoměrně rozvržené pracovní době hodinovku(minimálně 58,60 Kč á hod. skupina prací 3 ), příplatky za sobotu, neděli a svátky. Následně bych dle zákoníku práce udělala vnitřní předpis ve kterém bych stanovila šestiměsíční vyrovnávací období. Za každého půl roku bych vše přepočítala. Jejich odpracovaná doba by se měla rovnat danému počtu hodin za 6 měsíců. V jiném případě bych řešila přesčasy dle zákoníku práce.

>prosím o radu, vím že tzv. měsíční fond prac. doby ZP
      >nezná, ale mám problém na hotelu, zaměstnanci mají
      >měsíční mzdu, ale jsou stále dohady s fondem pr. doby.
      >př: kuchaři, čísníci, pokojské dělají tzv dlouhý a
      >krátký týden, nerovnoměrně rozvržená doba, já chápu, že
      >měsíční fond je vč.svátku, čili prosinec 184h a bud
      >někdo ve svátek pracuje pak má nárok na náhradní volno a
      >ten komu svátek připadl den volna mezi směnami, tak
      >odpracuje za prosinec celých 184 h . Ale zaměstnanci
      >křičí, že v kancelářích odpracují jen 168 h a oni musí
      >184 h. Volala jsem i jiným mzdovkám a ti mi také řekli,
      >že při měsíční mzdě je tzv fond bez svátků, mě to ale
      >přijde dost zastaralý názor, prostě se řídím rozpisem
      >směn a pak to teprve řeším dál jestli někdo svátek
      >pracoval či ne ale fond je prostě 184 h za prosinec
      >poradí mi někdo prosím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).