Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 1. 2010 8:35
Dobrý den
Ptala jsem se na tohle již před vánoci, ale po studování § zákona o DPH se mi to nějak zamotalo.
Český OSVČ, neplátce DPH je najímán jinou českou firmou na stavbu stánku v EU (Slovensko, Německo, Polsko)
OSVČ dodává jen svoji práci, bez materiálu.
Je OSVČ se povinen registrovat k dph dle nové úpravy??
Po přečtení §9 a 10 je místem plnění u práce na movitém majetku i když je prováděna v EU pro osobu povinnou dle příjemce služby a tj. ta česká firma, která si ho najala a to by mělo být teda v Česku.
Takže mi vychází, že ten §94/11 by se na OSVČ nevztahoval a nemusel se registrovat k plátcovství DPH.
Uvažuji správně?? Jsem z toho už úplně bl....
Zde je ta odpověď z loňska, ale už ji nechápu.
Od roku 2010 se bude muset OSVČ dnem poskytnutí takové služby registrovat k DPH v ČR a službu vyfakturuje s českou DPH druhému českému plátci. Práce na věci movité totiž budou spadat do standardního režimu podle § 9 ZDPH po novele a pokud nebude možné uplantit reverse-charge - což mezi dvěma ČR plátci nejde, pak bude uplatněna česká DPH na výstupu s tím, že příjemce bude mít pochopitelně nárok na odpočet daně.