Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 1. 2010 11:29
Dobrý den, prosím mám teď novou firmu, kterou přebírám. Není zde vytvořen rezrvní fond i když již firma měla zisky v minulých letech (funguje již 10 let) Tak jsem si myslela, že toto dodatečně vytvořím zápisem 428/421.(a samozřejmě to podložíme zápisem o rohodnutí společníka-je jediný ve firmě, takže nemáme valné hromady) Nicméně jsem si teď vyžádala společenskou smlouvu, kde by měla být tvorba RF zakotvena. A předně tam je: " RF se tvoří při založení ve výši 5% ze ZK a poté ročně doplňuje o 5% ze zisku až do výše 10% ZK. RF se vytváří výhradně z peněžních prostředků, které jsou uloženy v peněžním ústavu. Nějak mi nyní nedocvakává, jak to provést. Má společník vložit 20 000 na účet? A provést zápisy:
315/421 a poté 221/315 ? Může tyto prostředky vložit z firemní pokladny nebo musí ze svých osobních peněz? Moc děkuji všem za radu