Re: Chybná sazba DPH u již zapl. faktury
Takže - co vlastně řešíte? Sláma nebyla dodaná, ale fa z r. 2008 chcete uplatnit v roce 2010, 1 mil. placený hotově (co takhle limity pro platbu v hotovosti), když si v přiznání za rok 2008 klient nevšiml výdajů za 1 mil., tam už se nějaký další průser úplně ztratí.
Re: Chybná sazba DPH u již zapl. faktury
Ano sláma nebyla vůbec dodaná (TOTO BYCH ŘADILA K PRŮSERU, DODAVATEL MÉHO KLIENTA PODVEDL), faktura byla zaplacena v hotovosti (limit byl dodržen - nepsala jsem že se jedná o jeden PD). Vede DE, tzn. že pro něj jsou stěžejní příjmy a nikoliv výdaje. Vzhledem k tomu, že byl stejně v roce 2008 ve ztrátě, tak by se jeho ztráta pouze prohloubila, z toho důvodu si myslím, že není nutné dělat dodatečné daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2008. NECHÁPU PROČ PRŮSER...
Můj dotaz zněl:
Rozdílné sazby daně na pokladních dokladech (množné číslo) a faktury přijaté. Na faktuře je sazba dle mého názoru špatná. Prodej slámy určené k výrobě topiva s 9% sazbou - NEJSEM SI JISTÁ??? Pouze jsem se chtěla zeptat zda si to myslím správně, a jakým způsobem se můžu případně ohradit. Zda přes FÚ, když se mnou vystavovatel faktury nekomunikuje...
Děkuji Renata
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 1. 2010 21:28
Dobrý den,
mám velmi specifický dotaz. Klient mi přinesl fakturu za slámu, kterou koupil již v roce 2008. Řádně ji zaplatil v témže roce (pokladní doklady). V tomto bych až takový problém neviděla, jednoduše nárok na odpočet DPH ještě má a do daně z příjmů to dát nemusí, nebo udělám dodatečné - jedná se o výdaj. Ale!! Problém nastal, když jsem doklad řádně zkontrolovala zjistila jsem, že na faktuře je použitá sazba DPH 9%, na jednotlivých podkladních dokladech je 19%. Jedná se o velkou částku (1 mil. Kč). V zákoně jsem si našla, že sláma, která není určená k podestýlce (měla být určena na výrobu pelet na topení - což bylo předem jasné, klient nemá žádný dobytek) podléhá 19% DPH. Klienta jsem na to samozřejmě upozornila, ale protože s vystavovatelem faktury - s dodavatelem slámy, se jde soudit, protože mu uvedenou slámu nikdy nedodal, neočekávám, že by se na opravě faktury nějak dohodli. A já teď nevím co s tím. Jesli použít sazbu 9 nebo 19%, jestli to mohu na faktuře opravit sama?? Dále jestli existuje nějaký §, který by přinutil vystavovatele doklad opravit, nebo jestli mám zajít na FÚ a upozornit je na tento problém a oni potažmo přinutí i vystavovatele. Klient chce získat alespoň DPH, když už nemůže disponovat se slámou.
Děkuji moc za radu. Bojím se, abych tím, že uplatním fakturu s 9% DPH, neztratila šanci klienta získat ještě dalších 10% (které by samo měl zaplatit dodavatel - ale to není můj klient).
Díky Renka