Změna DPH na 20%

• (neregistrovaný)

7. 1. 2010 14:00

Dobrý den.
    Nevíte někdo zda bude nějak vyrovnávána změna sazby DPH z 19 na 20% za zboží, které je na skladě a byla na něj uplatněna daň při nákupu 19 a bude prodáno s daňovou sazbou 20%.
    Osobně bych viděl fér, kdyby se udělala inventura ke konci roku a na základě této inventury by stát přitlačil ještě jedno procento, které si z prodaného zboží vezme.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2010 14:19

Maxx (neregistrovaný)

Re: změna DPH na 20%
      Nic se vyrovnávat nebude. Zboží na skladě máte v cenách bez DPH. Prodejní cenu (vč. DPH) si musíte stanovit tak, aby Vám po odvedení DPH státu zbyl dostatečný zisk. Vy to DPH neplatíte, to platí koncový zákazník. Vy jako podnikatel to pouze odvádíte státu.

• 7. 1. 2010 16:11

jiri (neregistrovaný)

Jak to že to neplatim. Jestliže jsem v loňském roce něco koupil a stát mi vrátil 19% a já to za stejnou cenu letos prodám a státu dám 20%, tak o jedno procento přijdu. To je snad jasný. Jestliže zvednu maloobchodní ceny tak, abych tuto "ztrátu" vykompenzoval, odnese to zákazník. Z toho tedy vyplývá, že stát sebere to jedno procento zákazníkovi. Solidní by tedy od státu bylo, aby to jedno procento za zásoby, které jsou na skladě vráti a počkal si na něj, až se to prodá.

• 7. 1. 2010 16:44

Maxx (neregistrovaný)

Napsal jste to správně, odnese to zákazník. Stát to udělal proto, aby ze zákazníků dostal víc peněz. Aby jste z toho byl venku, musíte upravit maloobchodní cenu. Výše DPH by neměla ovlivňovat Váš zisk.

• 8. 1. 2010 6:12

jiri (neregistrovaný)

Jasně. Chápu, proč to stát udělal,ale myslel jsem, že se spokojí s tím jedním procentem navíc, které vybere z rozdílu nákup-prodej při stejné sazbě, tedy 20%. Takto vlastně jednorázově ukradne jedno procento ze všech zásob, ze kterých vracel DPH19%. To se mi nezdá a není to čistý. Je to v jiném měřítku to samé, jako kdyby naplátce, přecházející na plátcovství, nedostal zpětně DPH za zboží, které má na skladě a byl by při jeho prodeji nucen DPH platit.

• 8. 1. 2010 8:19

Maxx (neregistrovaný)

Ještě jeden "nefér" příklad mě napadl (bez ohledu na výši sazby DPH):
      Neplátce koupí zboží od plátce, prodá zase plátci a ten koncovému zákazníkovi. Koncový zákazník tak zaplatí DPH vlastně 2x
      -jednou byla zohledněna v ceně u neplátce, protože si ji nemohl odečíst
      - a podruhé ji zaplatí konečnému prodejci
      Holt už to tak je, je třeba se s tím smířit a jako občan o tom radši moc nepřemýšlet :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).