Čerpání dolené

• (neregistrovaný)

7. 1. 2010 18:58

Nyní jsem na RD, od 1. 10. nastupuji opět do zaměstnání. Do konce roku bych měla dle kalendáře odpracovat 66 směn, tzn. budu mít nárok na krácenou celoroční výměru dovolené (za 100 neodpracovaných směn krácení o 1/12 a za každých další neodpracovaných 21 směn krácení o 1/12).
    Od ledna do 30/9 zameškám 195 dnů z důvodu čerpání RD. Tzn. krácení bude o 5/12 tj. 8,3 dne (celoroční nárok ve firmě je 20 dnů), tj. nárok budu mít na 11,5 dne dovolené.

Dotaz zní: KDY budu mít nárok si vybrat 11,5 dnů dovolené?
    1. Až po odpracování 60 směn?
    2. Kdy mi může zaměstnavatel nařídit čerpání dovolené a v jaké výši? (napadá mě situace, kdy zaměstnavatel pro mě nebude mít práci - budu zřejmě propoštěna pro nadbytečnost s dvou měsíční výpovědní lhůtou a nařídí mi vyčerpání dovolené namísto toho, aby mi dovolenou proplatil).

Děkuji za objasnění

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2010 19:08

yx (neregistrovaný)

Re: Čerpání dolené
      Dobu čerpání dovolené zásadně určuje zaměstnavatel. Pokud bude počítat s tím, že vám dá výpověď, samozřejmě vám nařídí čerpat dovolenou, tak aby vám ji nemusel proplácet. Zaměstnavatel může určit dobu čerpání dovolené i v případě, kdy nárok na ni ještě nevznikl, když se dá předpokládat, že do konce roku vznikne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).