Re: Čerpání dolené
Dobu čerpání dovolené zásadně určuje zaměstnavatel. Pokud bude počítat s tím, že vám dá výpověď, samozřejmě vám nařídí čerpat dovolenou, tak aby vám ji nemusel proplácet. Zaměstnavatel může určit dobu čerpání dovolené i v případě, kdy nárok na ni ještě nevznikl, když se dá předpokládat, že do konce roku vznikne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2010 18:58
Nyní jsem na RD, od 1. 10. nastupuji opět do zaměstnání. Do konce roku bych měla dle kalendáře odpracovat 66 směn, tzn. budu mít nárok na krácenou celoroční výměru dovolené (za 100 neodpracovaných směn krácení o 1/12 a za každých další neodpracovaných 21 směn krácení o 1/12).
Od ledna do 30/9 zameškám 195 dnů z důvodu čerpání RD. Tzn. krácení bude o 5/12 tj. 8,3 dne (celoroční nárok ve firmě je 20 dnů), tj. nárok budu mít na 11,5 dne dovolené.
Dotaz zní: KDY budu mít nárok si vybrat 11,5 dnů dovolené?
1. Až po odpracování 60 směn?
2. Kdy mi může zaměstnavatel nařídit čerpání dovolené a v jaké výši? (napadá mě situace, kdy zaměstnavatel pro mě nebude mít práci - budu zřejmě propoštěna pro nadbytečnost s dvou měsíční výpovědní lhůtou a nařídí mi vyčerpání dovolené namísto toho, aby mi dovolenou proplatil).
Děkuji za objasnění