Špatná sazba DPH? Prosím o radu

• (neregistrovaný)

8. 1. 2010 8:42

Dobrý den,můžete mi prosím někdo poradit jak postupovat dále?

Mám fakturu za nákup slámy s 9% DPH, ale k tomu pokladní doklady, kde je vyčíslena sazba DPH 19%. Snažila jsem se v zákoně najít, která sazba že je vlastně správná, a domnívám se, že ta 19%. Jedná se totiž o slámu prokazatelně na výrobu topiva.

Za normálních okolností bych fakturu dodavateli vrátila, ale bohužel se s dodavatelem soudíme a nepředpokládám tedy od něj jakoukoliv odezvu a už vůbec ne opravu faktury. Chtěla bych se zeptat zda si to myslím opravdu správně s tou sazbou, a jakým způsobem se můžu případně ohradit. Zda přes FÚ, když se mnou vystavovatel faktury nekomunikuje... V těchto věcích se vůbec nevyznám, nidky jsem nemusela nic podobného řešit a už vůbec ne změnu sazby DPH.

Děkuji Renata

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2010 13:10

annonym (neregistrovaný)

Re: Špatná sazba DPH? Prosím o radu
      Předpokládám, že pokladní doklady jsou výdajovými doklady, kterými je hrazena FA. Pak se již DPH nezabýváte.
      U slámy, pokud není určena jako krmivo, ale je dodávána např. jako biomasa pro účely vytápění nebo jako podestýlka, podmínky pro uplatnění snížené sazby daně nejsou splněny.
      Co se týká chybné sazby na FA, pak si uplatníte sazbu na DD uvedenou. Nárok na odpočet daně máte a i doklad s chybnou sazbou je platný. Nemůžete si na vstupu uplatnit základní sazbu daně.

• 8. 1. 2010 15:35

RenkaB (neregistrovaný)

Re: Špatná sazba DPH? Prosím o radu
      Děkuji moc za odpověď. Jedná se o přijmové pokladní doklady vystavené dodavatelem. To mě právě na tom zaráží, jednou tvrdí (ve faktuře), že prodává zboží s 9% DPH a potom v pokladních dokladech zase že s 19% DPH. Uplatníme podle faktury sníženou sazbu. Ještě jednou moc děkuji

Renata

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).