Rozlišení příjmů v daňové evidenci

• (neregistrovaný)

26. 3. 2010 13:35

Dobrý den,
    od 1.3.2010 mám vyřízený ŽL na maloobchod a velkoobchod. Obchoduji na internetu se sekáčkovým oblečením, a potravinovými doplŇky

Účetnictví vedu ručně, jen faktury vystavuji v prográmku, které vedu v knize vystavených faktur.
    Došlé faktury vedu v knize došlých faktur.
    Pokladní a bankovní operace vedu v knize Daňová evidence.

Chtěla jsem se zeptat, je nutností asi rozlišovat příjmy a výdaje na daňové a nedaňové, i když nejsem plátce DPH, že?

A druhý dotaz... Prodávám i na slovensko zboží, ale lidé mi platí v hotovosti Eura. Už mám doma pár euro. Jak si mám vézt pokladnu devizovou (myslím tím papírově), existuje nějaká devizová pokladna (jako sešit), kde si příjmy budu vézt a jednou za měsíc třeba si převedu ve směnárně Eura na kč, které si pak zanesu do Daňové evidence jako do pokladny? A kdybych to příjmem pak do Daňové evidence si převedla, bude to spadat do daňových příjmů?

Děkuji za odpovědi.
    Radka Rýzová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2010 14:01

Ivana Strnadová (neregistrovaný)

V každém případě musíte rozdělovat příjmy a výdaje na daňové a nedaňové. Jinak se nedopátráte základu k dani z příjmů. Nezáleží na tom zda jste plátcem DPH nebo ne. Třeba zrovna pojistné sociální a zdravotní je výdaj nedaňový i přesto, že se odvozuje od daňového základu v přiznání k dani z příjmů, nebo pořízení základního prostředku, snížení nákladů na auto, pokud ho máte v podnikání, ale také ho částečně užíváte pro osobní spotřebu. Musí to být v účetnictví vydět, ale daň to neovlivní.
      Co se týče příjmů v EUR tak bych vedla další pokladní knihu a zde bych EURa přepočítávala denním kursem  ČNB ke dni příjmu hotovosti v EURech a pokud je budete ve směnárně měnit na Kč tak pak zaúčtovat úbytek EUR a Kč dle dokladu ze směnárny a na konci roku kurzový rozdíl k 31.12.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).