Re: Kontrola FÚ
Já osobně znám jednoho velmi šikovného podnikatele, který i při doměření daně z pomůcek na tom vydělal. Ale asi to bude vyjímka.
A to se mylite. Muze jen 3 (debatu o tom ze si to vysvetluji spatne znam). A protoze se pise 2010 tak mohou jen 2007. Zrovna loni mi brnensky FU rozjel kontrolu klientky a sami rekli "...muzeme jen 2006". Nepamatuju si to z hlavy, ale veci kolem zamestnancu se musi uschovat snad 10 let.
Nebyl bych si tak jisty. Hodne jsem o tom cetl a nazor FU je kupodivu jiny nez nazor pravniku kteri zakon vykladaji tak, jak pisete. Na skole nas mela na dane pani z financniho reditelstvi, nedavno jsem ji potkal a na tohle jsem se ji ptal. Dosla mi totiz zrovna kontrola, viz vyse. Potvrdila mi ze nemuzou kontrolovat (ne domerovat) 2006, to slo jen v lonskem roce. A kuprikladu DPH jen od mesice v kterem kontrolu zahajili (nebo ctvrtleti). Tolik moje osobni zkusenosti.
... a taky na respektování § 2/2 ZSDP ("Správci daně postupují v daňovém řízení v úzké součinnosti s daňovými subjekty a při vyžadování plnění jejich povinností v daňovém řízení volí jen takové prostředky, které daňové subjekty nejméně zatěžují a umožňují přitom ještě dosáhnout cíle řízení, tj. stanovení a vybrání daně tak, aby nebyly zkráceny daňové příjmy.")
Kontrolovat a vědět, že nemohu doměřit, to asi nebude příliš v souladu se zákonem.
ale bude, pokud ta kontrola bude v souvislosti s jiným, už dříve zahájeným řízením, které bez toho nejde dokončit:-) povinnost uschovávat mají. a mimochodem, jak zjistí sd bez kontroly evidence a dokladů, že třeba nebyl leasing a neposunuje se lhůta? že už nelze doměřit musí subjekt prokázat např. právě tím, že doklady tohle prokáže.
Dříve zahájená řízení zde neřešíme.
A zahájení kontroly po lhůtě pro doměření jen ve snaze, že najdu něco, co protrhne lhůtu? Tímto by výše uvedená zásada hospodárnosti dostávala pěkně na frak. Ale Váš názor Vám neberu.
Mimochodem, jak to vidíte s povinností uchovávat doklady v DE (nemám na mysli daňové doklady)? Vidím to, až na výjimky, jen na § 39/6 ZSDP.
v
>>>daňovém řízení volí jen takové prostředky, které
>>>daňové subjekty nejméně zatěžují a umožňují přitom
>>>ještě
>>>dosáhnout cíle řízení, tj. stanovení a vybrání daně...
a kde je tam, že pouze daňové řízení toho subjektu, a ne řízení jiného?
já právě píšu o výjimkách. ale to už je zvykem, že když dp chybí argumenty, tak mávají buď listinou práv a svobod, nebo §2:-))
Daňové řízení jiného poplatníka? Proč by mě mělo po prekluzi lhůt v DE zajímat, když už to řeknu zrovna takhle? Samozřejmě, ve hře jsou i jiné aspekty.
Ale původní dotaz zněl snad jinak. Dotaz byl mj. na úschovu dokladů (psáno sice účto, ale nejspíš půjde o DE), ovšem reakce žádná. A přímý dotaz na úschovu dokladů v DE? Opět žádná reakce. Tak nevím, komu došly argumenty, že to převádí jinam. Asi nemá smysl v této diskusi dále pokračovat, když se začne v tónu předchozí odpovědi. Takže pěkný večer.
A jen tak mimochodem, § 2 ZSDP by měl ctít především správce daně.
Kdy zlikvidovat doklady z podnikání?
1) Pokud kontrola dosud nebyla zahájena, tak lze obecně doměřit pouze rok 2007 (§47/1 ZSDP), takže nemusíte čekat na výsledek sporu 4 senátů NSS, které se dohadují, zda lze doměřit ve lhůtě 0+3 nebo 1+3
2) Z obecného § 47/1 ZSDP je několik výjimek, které lhůtu na doměření prodlužují
- úkon (§47/2)
- investiční pobídky (§38r/1 ZDP)
- ztráta (§ 38r/2 ZDP)
- leasing (§ 38r/3 ZDP)
Možná se ale na Vás nevztahují.
3) I když jste nebyl plátcem DPH, musíte uchovávat přijaté daňové doklady po dobu 10 let (§27/5 ZDPH). Tato povinnost se vztahuje i na poplatníky, kteří uplatňují výdaje paušálem a s lehkým srdcem přijaté daňové doklady zahazují. V této lhůtě Vás FÚ může kontrolovat a může udělit pokutu podle § 37 ZSDP.
4) Podle § 18/1 zákona 589/1992 Sb. se právo předepsat dlužné pojistné promlčuje za 10 let ode dne splatnosti.
5) Předpokládám, že jste neměl zaměstnance a tak neuvádím lhůty z této oblasti.
6) S likvidací účta/DE bych tedy nespěchal. Ale máte právo volby. :-))
Hezký den!
Re: Kdy zlikvidovat doklady z podnikání?
Drobátko to s tím odkazem na §27/5 ZDPH "nesedí"
neboť tam se jedná o
§27/(1) P l á t c e je povinen uchovávat ......
a v § 4/1/s=
s) plátcem osoba povinná k dani,
o které tak stanoví tento zákon v § 94
což zřejmě NEplátce není.
Nebo v tom je jiný fígl?
>Drobátko to s tím odkazem na §27/5 ZDPH "nesedí"
>neboť tam se jedná o
>§27/(1) P l á t c e je povinen uchovávat ......
>a v § 4/1/s=
>s) plátcem osoba povinná k dani,
> o které tak stanoví tento zákon v § 94
>což zřejmě NEplátce není.
>Nebo v tom je jiný fígl?
§ 27/5 ZDPH:
5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se vztahují i na právního nástupce plátce při uchovávání daňových dokladů rozhodných pro stanovení daňové povinnosti plátce A NA OSOBY POVINNÉ K DANI nebo právnické osoby, které nebyly založeny nebo zřízeny za účelem podnikání, při uchovávání přijatých daňových dokladů.
..... osobou povinnou k dani je fyzická, nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti ... atd. _viz § 5/6 ZDPH.
Podnikatel je tedy osobou povinnou k dani, může být osvobozen od uplatňování daně podle § 6 ZDPH.
==viz § 5/6 ZDPH.==??? asi překlep =5/1
Takže všichny osoba povinné .... (§7 i 9 ZDP) jsou povinny uschovávat doklady s DPH (od plátce DPH) 10 let a na výzvu FÚ předložit ke kontrole ??? Tříletá lhůta pro neplátce je legrace.
Díky za upřesnění (resp. objasnění toho fíglu).
Ano, všichny osoba povinné ...(§ 7 i 9 ZDP) by podle ZDPH měly uchovat přijaté doklady od plátců DPH po dobu 10 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění.
Tolik upřesnění. Lituji, hovadinu objasnit neumím:-)
Pokusím se o objasnění: FÚ tak může kontrolovat plátce daně a ověřovat si u příjemce dokladu, zda plátce daně nelže.
Jiná věc je, že v situaci, kdy FÚ nestíhají kontrolovat a kontrola vychází na průměrného poplatníka jednou za desítky let, má toto ustanovení reálnou náplň. Podle mne nemá. Pouze zatěžuje příjemce daňových dokladů, kteří jsou neplátci.
Hezký den!
Zkusme teorii: paušálník vede jenom ev. příjmů, ostatní výdajové doklady vyhazuje, včetně těch, co na nich je jeho identifikace -IČ.
Tam by si ho mohla kontrola vyhledat ale proč? Vždyť výdaj neuplatňuje ať je to plátce nebo neplátce DPH, s daněmi to nemá co společného tak za co trest?
Podle principu § 5 ZDPH bych měl babičce, i když nemá řidíčák,
vysvětlit, že nesmí chodit po dálnici a coufat v tunelu.
Teorie jinak:
SD kontroluje plátce DPH, zda řádně vystavuje doklady a odvádí daň (možnost doměření až 10 let podle § 47/2 ZSDP). Tam najde doklad určený pro neplátce DPH. Zajde za neplátcem DPH, aby ověřil zda má neplátce stejný doklad. Neplátce DPH neznaje § 27/5 takový doklad již dávno vyhodil. SD může na neplátce DPH použít § 37 ZSDP.
Uvedené ustanovení neobhajuji, pouze se domnívám, že z něho plyne, že osoby povinné k dani musí mít přijaté daňové doklady 10 let. Zatím mi to nikdo nevyvrátil. Každý tvrdí, že si toho nevšiml a že je to buzerace.
Hezký den!
>>>>Nevím o žádném neplátci, u kterého by financové
>>>>kontrolovali DPH. Správci daně zřejmě ctí ustanovení
>>>>§
>>>>2/2
>>>>zákona o správě daní a poplatků.... anebo také nemají
>>>>tušení:-)
>>>
>>>Pravděpodobnější je druhá odpověď.
>>>
>>>Ale já se kdysi naučil číst a tak mj. čtu předpisy.
>>>Zatím mi nikdo můj výklad nezpochybnil. § 2/2 ZSDP
>>>také
>>>znám, ale znám i § 37 ZSDP a ve státním rozpočtu
>>>chybí
>>>peníze. :-))
>>>Hezký den!
>>**************************************************
>>Zkusme teorii: paušálník vede jenom ev. příjmů,
>>ostatní výdajové doklady vyhazuje, včetně těch, co na
>>nich
>>je jeho identifikace -IČ.
>>Tam by si ho mohla kontrola vyhledat ale proč? Vždyť
>>výdaj neuplatňuje ať je to plátce nebo neplátce DPH,
>>s
>>daněmi to nemá co společného tak za co trest?
>>Podle principu § 5 ZDPH bych měl babičce, i když nemá
>>řidíčák,
>>vysvětlit, že nesmí chodit po dálnici a coufat v
>>tunelu.
>
>Teorie jinak:
>
>SD kontroluje plátce DPH, zda řádně vystavuje doklady
>a odvádí daň (možnost doměření až 10 let podle § 47/2
>ZSDP). Tam najde doklad určený pro neplátce DPH. Zajde
>za neplátcem DPH, aby ověřil zda má neplátce stejný
>doklad. Neplátce DPH neznaje § 27/5 takový doklad již
>dávno vyhodil. SD může na neplátce DPH použít § 37
>ZSDP.
>
>Uvedené ustanovení neobhajuji, pouze se domnívám, že z
>něho plyne, že osoby povinné k dani musí mít přijaté
>daňové doklady 10 let. Zatím mi to nikdo nevyvrátil.
>Každý tvrdí, že si toho nevšiml a že je to buzerace.
>
>Hezký den!
> Z novely tr. zákona také vyplývá , že "paušálníčkové"
> (nevedou DE ani účto) se při nearchivování daňových
> dokladů po dobu 10 let - viz §5/2 ZDPH mohou odvolat
> na to, že je
> =Novelou trestního zákona již neznalost zákona omlouvá= ?
>
> Díky za
Takové auditory bych ani nenechal vést pokladnu v malém občanském sdružení.
Koukněte se např. na § 47/1 ZSDP. Z něho je ale několik výjimek, které lhůtu na doměření prodlužují
- úkon (§47/2)
- investiční pobídky (§38r/1 ZDP)
- ztráta (§ 38r/2 ZDP)
- leasing (§ 38r/3 ZDP)
Proto se nemůže obecně tvrdit to, co výše uvádíte na základě informace "auditorů".
Hezký den!
Mám jiný názor.
Protože jste osoba povinná k DPH (§5/1 ZDPH) tj. vyvíjíte ekonomickou činnost (§ 5/2 ZDPH) měl by Vás zákon o DPH zajímat, již proto, abyste věděla, zda nejste i plátcem DPH.
Některé osoby povinné k dani, jsou od uplatňování od DPH osvobozeny (§6/1), ale to mohou zjistit pouze v případě, kdy budou znát ZDPH.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 1. 2010 14:00
Na konci roku roku 2007 jsem přerušil podnikání, od té doby jsem zaměsntnancem, na konci roku 2009 jsem zrušil živnost, být zam-cem mi vyhovuje. Můžu zlikvidovat účto? jsem FO. Mohli by přijít na kontrolu??? a za jaké roky?? překáží mi ta hromada papírů